Vörösnyakú vöcsök
Vörösnyakú vöcsök

Nevek és kódok

Magyar név
Vörösnyakú vöcsök
Tudományos név
Podiceps grisegena
Angol név
Red-necked Grebe
EURING-kód
00100
HURING-kód
PODENA

Rendszertan

Rend
Vöcsökalakúak
Podicipediformes
Család
Vöcsökfélék
Podicipedidae

Testméretek

Testhossz (cm)
40-50
Szárny fesztávolság (cm)
77-85
Hím tömege (g)
800-900
Tojó tömege (g)
700-900

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
fokozottan védett
Természetvédelmi érték (Ft)
250 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

A búbos vöcsöknél valamivel kisebb termetű vízimadarunk. A hazánkban fészkelő vöcskök közül a legritkább. Elsősorban az alföldi halastavakon és mocsarakban költ. Kedveli azokat az élőhelyeket, ahol zárt nádas-gyékényes részek és nyílt, hínárral benőtt vízfelületek váltakoznak. Európai és hazai állománya is stabil. Költését a nem megfelelő halastó-hasznosítás, a nyári lehalászás és a hínárnövényzet kaszálása veszélyezteti. Április és október között tartózkodik hazánkban, de néhány egyed a be nem fagyó vizeken át is telelhet. Rövidtávú vonuló, a telet Földközi- és a Fekete-tenger partvidékén tölti.

Élőhelye, költése:

Eurázsiai és észak-amerikai elterjedésű faj. Fészkét a növényzet és a nyílt víz határán vagy nyíltan, vízinövények úszó levelei közé építi. A fészek nedves növényi anyagokból áll; ha a tojó rövid időre elhagyja a fészket, a fészekanyaggal betakarja a tojásokat. A fiókák jól úsznak, de szüleik hátára is felmászhatnak pihenni. A család nyár végéig együtt marad. Főként állati eredetű táplálékot fogyaszt, halakat, ízeltlábúakat és kétéltűeket, de növényi hajtásokat, magokat is eszik.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 40 - 80 párra tehető (2008-2012), s ingadozó trendet mutat (2000-2012).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Hazai előfordulási időszak: április-október hónapokban, de egy-egy példány áttelelhet


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép

A Magyarországon megkerült külföldi gyűrűs madarak jelölési helyei.

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Vörösnyakú vöcsök. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-podena Letöltés dátuma: 2019-08-24