Talpastyúk
Talpastyúk

Nevek és kódok

Magyar név
Talpastyúk
Tudományos név
Syrrhaptes paradoxus
Angol név
Pallas's Sandgrouse
EURING-kód
06630
HURING-kód
SYRPAR

Rendszertan

Rend
Pusztaityúk-alakúak
Pterocliformes
Család
Pusztaityúkfélék
Pteroclidae

Testméretek

Testhossz (cm)
30-41
Szárny fesztávolság (cm)
63-78
Hím tömege (g)
255-300
Tojó tömege (g)
235-270

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
európai jelentőségű
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
EN – Veszélyeztetett (Endangered)
Vörös lista (EU)
NE – Felméretlen (Not Evaluated)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Inváziós madár. Bizonyos években tömegesen hagyják el költőhelyüket. Ilyenkor akár több ezer kilométeres távolságra is elvetődhetnek. Hazánkban is ilyen inváziós években kerültek szem és puskacső elé a XIX. és a XX. században nagyobb csapatai. Az egyik elejtett tyúkban teljesen kifejlett tojásokat is találtak. Főként fűfélék és pillangósok magvait fogyasztja. Vonuló, a telet többnyire Iránban, Afganisztánban és Indiában tölti.

Élőhelye, költése:

Belső-ázsiai elterjedésű madár, mely a kontinens sztyeppi, félsivatagi és sivatagi térségeiben fordul elő. 2500 méteres tengerszint feletti magasságig megtalálható. Laza telepeken költ. Kopár vagy gyér növényzettel benőtt homokos élőhelyeket népesít be. Fészket nem épít, 2 tojását a talajon kikapart mélyedésbe rakja. A fiókák gondozásában mindkét szülő részt vesz.

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Talpastyúk. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-syrpar Letöltés dátuma: 2019-11-17