Szürke cankó
Szürke cankó

Nevek és kódok

Magyar név
Szürke cankó
Tudományos név
Tringa nebularia
Angol név
Common Greenshank
EURING-kód
05480
HURING-kód
TRINEB

Rendszertan

Rend
Lilealakúak
Charadriiformes
Család
Szalonkafélék
Scolopacidae

Testméretek

Testhossz (cm)
30-33
Szárny fesztávolság (cm)
68-70
Hím tömege (g)
130-270
Tojó tömege (g)
130-270

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék, AEWA

Leírás és életmód 

Rendszeres tavaszi és őszi átvonuló, csak ritkán alkot nagyobb csapatokat. Halastavakon, szikeseken, árasztásokon, zátonyokon lehet megfigyelni. Európai állománya stabil, a hazánkon átvonuló madarak természetes vizeinken és halastavainkon megfelelő táplálkozó- és pihenőhelyeket találnak. Hosszú távú vonuló, az európai madarak jelentős része csak a mediterrán térségbe vonul, de sokan eljutnak Afrika trópusi területeire is, a keleti madarak akár Ausztráliáig is elkóborolhatnak.

Élőhelye, költése:

Eurázsia északi részén, Skóciától Kamcsatkáig elterjedt faj. Lápokon, erdei tisztásokon, erdei környezetben víz közelében költ. Fészkét többnyire rejtetten alakítja ki. Egy talajmélyedésbe növényi szárakat, mohát hord, ebbe rakja 4 tojását. A tojásokon a két szülő felváltva kotlik. A fiókák 24-25 nap kotlási idő után kelnek ki. Felszáradásuk után a két szülő közösen vezetgeti őket. A fiókák egy hónapos koruk körül válnak önállóvá. Más cankókhoz hasonlóan rovarokkal, rákokkal, férgekkel és puhatestűekkel táplálkozik. Ritkán kisebb halakat, kétéltűeket is elkap.


Nyári tollazatú szürke cankó


Téli tollazatú szürke cankó


Fiatal szürke cankó

 

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres vendég

Előfordulási időszak: április-május és augusztus-október hónapokban, de gyakran átnyaral


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>


A fenti animált térképen lehet megtekinteni (a PLAY gombra kattintva) a faj európai előfordulását térben és időben (heti felbontásban). A térkép a EuroBirdPortal-ról származik, amelyhez a magyarországi adatokat a MAP adatbázisból biztosítjuk.

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Szürke cankó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-trineb Letöltés dátuma: 2019-08-24