A nagyközönség számára is bemutatkozott Falco, az MME parlagisas-védelmi LIFE program keresőkutyája

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és partnerei 2012-2016 között valósítják meg „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE pályázatot.

Falco, a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ projekt méreg- és tetemkereső kutyája (Fotó: Orbán Zoltán).


A 75%-ban európai uniós támogatású, több mint 600 millió forint összköltségű projekt egyik fő célja kontinensünk egyik legjelentősebb ragadozómadár-mérgezési problémájának visszaszorítása.

A projekt egyik legkülönlegesebb, Közép-Európában egyedülálló résztvevője Falco, a keresőkutya, melynek feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, illetve a projektben partnerként együttműködő Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

Falco – miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában túlesett a négy hónapos speciális kiképzésén – már bő egy éve van szolgálatban, de az eredményesebb nyomozati munka érdekében mindeddig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt, munkájáról csak szűkösen mért információkkal szolgált az MME és a Rendőrség.

Falco, a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ projekt méreg- és tetemkereső kutyája munkában (Fotó: Morvai Szilárd).
Falco munkában (Fotó: Morvai Szilárd).

 

Ez a hallgatás tört meg a mai napon az MME fővárosi, Költő utcai központi irodájában, a Jókai-kertben tartott sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón, hogy a média közvetítésével az ország lakossága is megismerhesse Falcot és az elmúlt egy évben elért eredményeit:

  • 11 megyében végzett több mint 160 terepi keresés és részvétel egy házkutatásban;
  • közel 1000 megtett km gyalogosan, terepen;
  • összességében 843 fellelt elpusztult állat és mérgezett csalétek, amelyek közül 61 egyértelműen bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja;
  • a fellelt tetemek és nyomok 64 madár-, emlős- (pl. vidra, vadmacska) és hüllőfajhoz (mocsári teknős) tartoznak, amelyek közül 32 madár- és 11 emlősfaj volt mérgezés áldozata (részletes fajlista Excel táblázata mellékelve),
  • a fellelt tetemek között egyaránt megtalálható volt friss, régebbi, de akár a bűncselekmény bizonyítékainak eltűntetése miatt a föld alá elásott tetem is (így került elő például már az egyik első keresés alkalmával két mérgezett kerecsensólyom);
  • részt vett továbbá a tavaly novemberben, a Bükkben lelőtt farkas esetének felderítésében – sikeresen visszakereste a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit, majd a meglövés helyét is.

 

Összességében kijelenthető, hogy Falco már eddigi munkájával és eredményeivel is érezhetően csökkentette a mérgezéses esetek számát, illetve hozzájárult több nyomozás sikeres elindításához és lezárásához is. Sikeres vádemelést követően jelenleg két ilyen ügyben is bírósági ítéletre várnak a vádlottak, amely ítéletek remélhetőleg majd elrettentő precedenst is teremtenek.

A sajtótájékoztatót Dr. Horváth Márton, a HELICON LIFE+ projekt ... (Fotó: Orbán Zoltán).
A sajtótájékoztató eseményei képekben. 10 fotó - katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

... vezetője nyitotta meg (Fotó: Orbán Zoltán).

Az újságírókat ezt követően Deák Gábor, ... (Fotó: Orbán Zoltán).

... Falco kutyavezetője tájékoztatta munkájukról és az eddig elért eredményekről (Fotó: Orbán Zoltán).

A körülbelül egy órás esemény méregkeresési bemutató zárta (Fotó: Orbán Zoltán).

Deák Gábor bemutatta azt a két végén vattával lezárt ... (Fotó: Orbán Zoltán).

... műanyagcső-darabot, ami a szagmintát tartalmazza, ... (Fotó: Orbán Zoltán).

... és amit Falconak meg kellett találnia (Fotó: Orbán Zoltán).

A keresési gyakorlat több kamera kereszttüzében, sikeresen zajlott, Falco néhány perc alatt megtalálta az elrejtett mintát (Fotó: Orbán Zoltán).

A végén az ATV munkatársai egy "nyilatkozós" vágóképet is készítettek Falcoval (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Deák Gábor – Horváth Márton – Orbán Zoltán

 


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek

A cikk fotói és videói május 30-án délután és este készültek a pártás daru aznapi megfigyelése közben (Fotó: Orbán Zoltán)

A pártás daru május 24-e délután bukkant fel Fertőújlakon, ami a faj ötödik bizonyított magyarországi előfordulása volt. A madár május 27-e délelőttig a térségben tartózkodott, eközben át-átruccant Ausztriába, ahol faunaúj fajként várták a madarász kollégák.

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...