A nagyközönség számára is bemutatkozott Falco, az MME parlagisas-védelmi LIFE program keresőkutyája

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és partnerei 2012-2016 között valósítják meg „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE pályázatot.

Falco, a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ projekt méreg- és tetemkereső kutyája (Fotó: Orbán Zoltán).


A 75%-ban európai uniós támogatású, több mint 600 millió forint összköltségű projekt egyik fő célja kontinensünk egyik legjelentősebb ragadozómadár-mérgezési problémájának visszaszorítása.

A projekt egyik legkülönlegesebb, Közép-Európában egyedülálló résztvevője Falco, a keresőkutya, melynek feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, illetve a projektben partnerként együttműködő Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

Falco – miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában túlesett a négy hónapos speciális kiképzésén – már bő egy éve van szolgálatban, de az eredményesebb nyomozati munka érdekében mindeddig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt, munkájáról csak szűkösen mért információkkal szolgált az MME és a Rendőrség.

Falco, a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ projekt méreg- és tetemkereső kutyája munkában (Fotó: Morvai Szilárd).
Falco munkában (Fotó: Morvai Szilárd).

 

Ez a hallgatás tört meg a mai napon az MME fővárosi, Költő utcai központi irodájában, a Jókai-kertben tartott sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón, hogy a média közvetítésével az ország lakossága is megismerhesse Falcot és az elmúlt egy évben elért eredményeit:

  • 11 megyében végzett több mint 160 terepi keresés és részvétel egy házkutatásban;
  • közel 1000 megtett km gyalogosan, terepen;
  • összességében 843 fellelt elpusztult állat és mérgezett csalétek, amelyek közül 61 egyértelműen bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja;
  • a fellelt tetemek és nyomok 64 madár-, emlős- (pl. vidra, vadmacska) és hüllőfajhoz (mocsári teknős) tartoznak, amelyek közül 32 madár- és 11 emlősfaj volt mérgezés áldozata (részletes fajlista Excel táblázata mellékelve),
  • a fellelt tetemek között egyaránt megtalálható volt friss, régebbi, de akár a bűncselekmény bizonyítékainak eltűntetése miatt a föld alá elásott tetem is (így került elő például már az egyik első keresés alkalmával két mérgezett kerecsensólyom);
  • részt vett továbbá a tavaly novemberben, a Bükkben lelőtt farkas esetének felderítésében – sikeresen visszakereste a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit, majd a meglövés helyét is.

 

Összességében kijelenthető, hogy Falco már eddigi munkájával és eredményeivel is érezhetően csökkentette a mérgezéses esetek számát, illetve hozzájárult több nyomozás sikeres elindításához és lezárásához is. Sikeres vádemelést követően jelenleg két ilyen ügyben is bírósági ítéletre várnak a vádlottak, amely ítéletek remélhetőleg majd elrettentő precedenst is teremtenek.

A sajtótájékoztatót Dr. Horváth Márton, a HELICON LIFE+ projekt ... (Fotó: Orbán Zoltán).
A sajtótájékoztató eseményei képekben. 10 fotó - katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

... vezetője nyitotta meg (Fotó: Orbán Zoltán).

Az újságírókat ezt követően Deák Gábor, ... (Fotó: Orbán Zoltán).

... Falco kutyavezetője tájékoztatta munkájukról és az eddig elért eredményekről (Fotó: Orbán Zoltán).

A körülbelül egy órás esemény méregkeresési bemutató zárta (Fotó: Orbán Zoltán).

Deák Gábor bemutatta azt a két végén vattával lezárt ... (Fotó: Orbán Zoltán).

... műanyagcső-darabot, ami a szagmintát tartalmazza, ... (Fotó: Orbán Zoltán).

... és amit Falconak meg kellett találnia (Fotó: Orbán Zoltán).

A keresési gyakorlat több kamera kereszttüzében, sikeresen zajlott, Falco néhány perc alatt megtalálta az elrejtett mintát (Fotó: Orbán Zoltán).

A végén az ATV munkatársai egy "nyilatkozós" vágóképet is készítettek Falcoval (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Deák Gábor – Horváth Márton – Orbán Zoltán

 


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (Fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 35 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madarász ovi programjához környezeti nevelőt keres, megbízási jogviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel, teljesítményarányos bérezéssel.

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.