Sikeresen lezajlott a székesfehérvári vadmadárkórház madárbemutatója

Sikeresen lezajlott a fehérvári vadmadárkórház bemutatkozó programja május 21-én. Az érdeklődők testközelből láthattak számos különböző ragadozómadár fajt, köztük kabasólymot, harris-héját, bengáli uhut, vándorsólymot, macskabaglyot, erdei fülesbaglyot és héját.

madárbemutató Székesfehérváron (fotó: Gajdóczi Mónika)

A jelenlevők részt vehettek egy pusztai sas bemutatón, melyet Szathmáry Szabolcs tartott „A levegő urai” címmel, de fellépett madaraival többek között Egyed István solymász is, az MME Fejér Megyei Helyi Csoportjának aktív tagja.  A ragadozók mellett az élőmadár kiállításon népszerű volt egy kék-sárga arapapagáj is.

Egyed István solymász (fotó: Gajdóczi Mónika)
Szathmáry Szabolcs is részt vett az eseményen (fotó: Gajdóczi Mónika)


A rendezvényen átadták a „Madármentés, lélekmentés” gyerekrajz pályázat díjait, a beérkezett munkákból kiállítást rendeztek a Szabd Művelődés Házában.

A gyerekeknek még számos programon volt lehetőségük részt venni: a helyszínen, volt kézműves foglalkozás, arcfestés is. A nap F. Dőry Magdolna versmondó „A Bagoly” című irodalmi estjével zárult.

A madárkórház munkatársai már 1992 óta foglalkoznak vadon élő madarak gyógyításával, egyelőre a HÉROSZ állatotthon telephelyén működnek. Önkéntesek, támogatók jelentkezését várják, következő programjuk az Alba Plázában a Civil Piactéren lesz. Gyerekeknek nyári tábort is szerveznek.
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!

Lovranits Júlia
Fotók: Gajdóczi Mónika,
dr Berkényi Tamás


Kapcsolódó hírek

Fiatal vörösbegy (Fotó: Orbán Zoltán)

Itt a nyár utolsó hónapja. Augusztusban a legtöbb faj esetében lezárul a költési szezon, a fiókák már elhagyták a fészket és megkezdték szülői segítség nélküli önálló életüket.

Altaj expedició (Fotó: Bagyura János)

A Bonni Egyezmény által életre hívott nemzetközi kerecsensólyom-védelmi program megvalósításának részeként, az előző években megkezdett munkát folytatva, Bagyura János, Kazi Róbert Prommer Mátyás 2019 június 6-21. közötti időszakban Mongóliában az Altaj-hegységben végzett megfigyeléseket, a mongol kollégákkal közösen.

12. éves hím kerecsensólyom  a fiókáival (Fotó: Bagyura János)

A kerecsensólyom fajmegőrzési program keretében fiókanevelési időszakban (május közepe június eleje) évente közel húsz fészekhez  a MAVIR segítségével vadmegfigyelő kamerákat helyezünk ki. Az akció célja a zsákmányállatok meghatározása, a párokban történt változások megfigyelése, valamint a fióka korban történt mortalitás okainak a pontosabb megismerése.