Üdv újra itthon, "Veca"!

Aki követte "Veca" kalandjait az elmúlt egy hónapban, már bizonyára tűkön ülve várja, hogy a 2014-ben jeladóval felszerelt fehér gólya, mikor érkezik meg ipolyvecei lakhelyére.  Jó hírünk van! Megérkezett! Kollégáink értesítettek minket, hogy tegnap délután látták Vecát a fészkén, melyet az alábbi fotó is bizonyít.

"Veca" nem állt fel a fészekben, amíg ott voltunk, de ennyi repülés után ezt megbocsátjuk neki! (Fotó: Papp Ferenc)

Aki csak most kapcsolódik be "Veca" történetébe, de szeretné tudni mi történt a híres gólyával az elmúlt egy hónapban, olvassa el naplószerű összefoglalónkat:

Március 2: Indulás!
"Veca" idén szinte napra pontosan akkor kezdte meg többezer km-es vándorútját, mint a 2015-ös évben, a telet az előző évekhez hasonlóan, a Kék- és Fehér-Nílus közötti termékeny síkságon töltötte. 
Az első 10 napban 700 km-t tett meg a Nílus vonalát követve, majd március 10-én az Egyiptom és Szudán határán fekvő Nasszer-tó partján éjszakázott. 

Március 14: Hurgahda, de nem nyaralás!
"Veca" elérte a közkedvelt üdülőhelyet, Hurghadát, ahol egy közeli szigeten volt kénytelen vesztegelni egy napot, mert az erős ellenszél miatt nem tudott átkelni a Vörös-tengeren. 

Március 16: Sikeres átkelés!
A Vörös-tengeren történő sikeres átkelés után Akabai-öböl mentén szorosan a hegyek mellett egészen a tabai szállodákig jutott. 

Március 17-19: 200 km-es út!
Az egyiptomi luxusszállodákkal mit sem törődve "Veca" továbbállt, és 200 km megtétele után az izraeli Aradig jutott, majd másnap, alig 50km-nyi vonulás után megfordult és megpihent. 19-én sem siette el a dolgot és Jeruzsálem térségében érve délben megállt a vonulással.

Március 19-29: (Kényszer) pihenő?
"Veca" 10 napos pihenőt tartott Cisz-Jordániában, ahol a Holt-tenger környékén várta a kedvező időjárást a vonuláshoz. A 10 nap alatt kétszer nagyjából 40km tett meg összesen, ami nem nevezhető vonulásnak. A félsivatagos környezetben hosszan kivárt, melynek okát csak találgathatjuk. Valószínűleg az afrikai vonulás annyi energiát vett ki belőle, hogy fel kellett tölteni készleteit. Eddigi vonulása során már 2500km-et tett meg a vissza vezető úton.

"Veca" időközben annyira híres lett, hogy szerdánként a TV2 időjárás jelentésében is rendszerint beszámolnak útjáról.


"Veca" útjáról a TV2 is jelentést tett minden szerdán. A 03.23-i adás >>itt nézhető vissza.

Március 30: Törökország!
10 nap pihenés és a kedvező időjárásra való várakozás után "Veca" újra vonulásba kezdett, 29-én Libanon érintésével elérte Szíriát, majd megérkezett Törökországba. 

Április 2-5: Túl a nehezén! 
Fellélegeztünk, mikor "Veca" átkelt a Márvány-tengeren a Boszporusz tengerszorosnál és megérkezett Európába!  Másnap átkelt a Balkán-hegységen. Ezután két „laza” napja volt, 4-én 60km-t mozgott északnak és elérte az Al-Dunát, 5-én pedig 120km tett meg és a Kárpátok előterébe érkezett Ploesti közelében, miközben átrepült Bukarest felett.

Április 7: "Veca" Magyarországon!!! 
"Veca" április 6-án mégsem kelt át a Kárpátokon, ahogy számítottunk rá, hanem szépen eloldalazott annak előterében a Zsil-völgyéig. Másnap nagyon megindult és végre túljutott a Dél-Kárpátok bércein, sőt annyira belehúzott, hogy elérte Magyarországot Kiszombornál. Végül este 18.30-kor állt meg Algyőnél. 


"Veca" erdélyi útvonala és Magyarországra érkezése (Forrás: jeladosmadarak.mme.hu)

Április 8: Meglestük Csongrádban!
Annyira vártuk érkezését, hogy meglátogattuk őt, kíváncsiak voltunk kikkel érkezett Csongrádba. Végül Ópusztaszer határában a Karakás telep tanyái közt lett meg "Veca". Egy kis, 5 példányból álló csapatban volt madarunk. Később érkezett egy hatodik gólya is, mely a többieket zaklatta, valószínűleg egy helyi madár, aki a területét próbálta védeni. 


"Veca" (bal szélső) és társai Ópusztaszernél (Fotó: Papp Ferenc)

Április 11: Ipolyvece!
"Vecát" sikerült videóra venni Kiskunlacháza közelében! Mielőtt elérte ipolyvecei fészkét, itt megphent kicsit.

A történet egyelőre itt véget ér, hiszen végre "Veca" megpihenhet otthonában! Reméljük hamarosan párja is megérkezik és családalapításba kezdenek!


"Veca" vonulási útvonala (Forrás: jeladosmadarak.mme.hu)

 

 

Üdv itthon "Veca"!

 

"Veca" és a többi jeladós gólya részletes történetét az eszakigolyahir.hu oldalon olvashatják!

 

Kapcsolódó hírek

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.

Európai Madármegfigyelő Napok (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 5-6-én kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A Helyszínek folyamatosan bővülnek! Frissítve: 2019.09.20. 8:27

A madarak globálisan 400-500 millió tonna rovart fogyasztanak el évente (Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-018-1571-z)

El tudod képzelni, milyen lenne a világ madarak nélkül? Tudod miért van rájuk szükség? Mármint azon kívül, hogy hangjukkal és látványukkal gyönyörködtetnek minket...Ha mindenképp a hasznukról kell szót ejteni és még nem olvastad Herman Ottó könyvét (A madarak hasznáról és káráról), ez a cikk dióhéjban összefoglalja a témát.