V. Balatoni Hattyú Road Show

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megszervezi a Balatoni hattyú road show-t, ahol az érdeklődők testközelből ismerkedhetnek meg a Balaton egyik emblematikus állatával. Szakembereink 2015. augusztus 13-14-én 10 helyszínen várják az érdeklődőket.

Hattyú road show (Fotó: MME archívum)

A rendezvény helyszínein regisztrálók (név, cím, e-mail cím, aláírás) között 20 db Hattyú road show-s pólót sorsolunk ki. A nyertesekkel e-mailben vesszük fel a kapcsolatot és a méretegyeztetés után postai úton juttatjuk el a pólókat a szerencséseknek (ez a folyamat akár 1 hónapot is igénybe vehet). Regisztrálni minden helyszínen az MME kollégáinál lehetséges a road show ideje alatt. Állomásonként 20-20 túzokos hűtőmágnest ajándékozunk az elsőként regisztrálóknak.


A megnyerhető póló látványterve

Gyűrűzési helyszínek:

Az időpont és adatok csak tájékoztató jellegűek. A rendezvény sikerességét erősen befolyásolja az időjárás és a hattyúk mozgása. Ha csak néhány helyszínhez szeretne csatlakozni indulás előtt, mindenképpen érdeklődjön Bodnár Katalinnál a 20-243-2059-es telefonszámon! Az idei év rendhagyó a hattyúk számát tekintve. Előzetes felmérésünk szerint kevés madár található a déli parton, így aki pénteken indulna útnak, tervezzen azzal a lehetőséggel is, hogy a meghirdetett déli parti helyszíneken lehetséges, hogy nem lesz gyűrűzés. 

További információk a Balatoni Hattyú Road Show-ról >>

Csütörtök (augusztus 13.)
10.00 Balatonfüred, Tagore sétány eleje (Vitorlás tér)
(a legközelebbi díjmentes parkoló a Huray utcában, kb. 5 perc sétára található)
12.30 Révfülöp hajóállomás (Halász utca vége)
(a parkolás díjmentes)
14.30 Keszthely hajóállomás
(a parkolás díjköteles)
16.00 Balatonmáriafürdő hajóállomás
(a parkolás díjmentes)
 
Péntek (augusztus 14.)
9.30  Fonyód- Alsóbélatelep, Noszlopy utca  (a parkolás díjmentes)  vagy Fonyód (ún. Fésüs móló a kikötőtől és a Vízirendőrségtől nyugatra) (a parkolás díjmentes)
11.00 Balatonboglár, Platán-strand (a parkolás díjmentes) v. Balatonlelle, Vadvirág  Camping (a parkolás díjmentes)
13.00 Balatonszárszó, Községi (szabad) strand (a parkolás díjmentes)
14. 00 Balatonföldvár, Kvassay sétány (a parkolás díjmentes)
15.00 Zamárdi, Margó Ede sétány (a parkolás díjmentes) v. Zamárdi, József A. u. (a parkolás díjmentes)
16.00 Siófok, Hotel Európa előtti part szakasz (díjköteles parkolás)
 

Helyi kapcsolat: Dr. Kovács Gyula 20-996-3928 , Szinai Péter 20-519-8750 (gyűrűzési munka közben korlátozottan elérhetőek!)
Sajtókapcsolat: Bodnár Katalin 20-243-2059, bodnar.katalin@mme.hu
 

Kapcsolódó hírek

A madarak globálisan 400-500 millió tonna rovart fogyasztanak el évente (Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-018-1571-z)

El tudod képzelni, milyen lenne a világ madarak nélkül? Tudod miért van rájuk szükség? Mármint azon kívül, hogy hangjukkal és látványukkal gyönyörködtetnek minket...Ha mindenképp a hasznukról kell szót ejteni és még nem olvastad Herman Ottó könyvét (A madarak hasznáról és káráról), ez a cikk dióhéjban összefoglalja a témát. 

"Anna", a jeladós barna kánya az elengedés előtt - Érsekcsanád, 2019.07.26. (Fotó: Bolvári Adrienn)

A nagytestű madarak, köztük a ragadozók felnőtt egyedeinek befogása a tudományos és természetvédelmi célú jelöléshez sokkal nehezebb az énekesmadarak jól kidolgozott és jóval egyszerűbb függönyhálózásánál. Az MME szakemberei a sok évtizedes tapasztalatok alapján újabb és újabb sikereket érnek el ezen a területen is - ennek legutóbbi állomásaként egy barna kányára kerül...

Rákosi viperák

Szeptember első szombatján ismét szeretnénk a rivaldafényt hazánk legveszélyeztetettebb gerincesére, a rákosi viperára irányítani – még szélesebb körű megismertetésének céljából.