Fogjunk össze a kék vércsékért

A kék vércsék a segítségünkre szorulnak.

Segítenünk kell állományuk növekedését, hogy ők is nagyobb mértékben tudjanak támogatni bennünket a vegyszermentes gazdálkodás, így az egészséges élelmiszer megtermelésében. Táplálékuk nagy részét ugyanis a termőföldeken nemkívánatos rovarok és rágcsálók teszik ki.

A legfőbb veszélyek, melyek fenyegetik a kék vércséket - több más fajhoz hasonlóan - a nagyüzemi agrárterületek térhódítása miatti élő- és költőhelyek elvesztése, és emellett a Kárpát-medence és Dél-Afrika közötti, 20.000 km-es vonulási útvonalukon az orvvadászat.

Hazánkban a 2006-os mélypontról sikerült visszaállítani költőállományukat a duplájára, mely napjainkra nagyjából 1.200 párra tehető, legtöbbjük az Alföldön fészkel. Folyamatos fajvédelmi munkánk nélkül azonban ismét vészesen megfogyatkozhat a puszták kincseként is emlegetett sólyomfélék száma.

Jelenleg a Szlovák Ragadozómadár-védelmi Egyesülettel egy közös LIFE-projekt keretén belül a kék vércse és a túzok vészesen lecsökkent határmenti állományának megerősítésén is dolgozunk helyi gazdálkodók bevonásával.

Meglepő, fajok közti kapcsolat

A kék vércse szaporodása a vetési varjak költőtelepeitől függ: saját fészek építése helyett a varjúfiókák kirepülése után az ő fészkeikbe rakja 3-4 sötétvörös tojását.

A varjak azonban a nagyüzemi mezőgazdaság és az ezzel járó környezeti változások térhódítása miatt a városokba szorulnak, ahová a kék vércsék már nem követik őket.

A fasorokkal szabdalt mozaikos tájhasználat, a szelíd, vegyszermentes mezőgazdasági módszerek terjedése segítheti a varjak visszatelepedését, mely a kék vércsék természetes költőhelyét biztosítja. Hiányukban csak mesterséges költőládák telepítésével maradhat fenn ez a faj.

Kék vércsékkel a fenntartható mezőgazdaságért

A kék vércse népies neve, a "bogárzó sólyom", fő táplálékára utal. E telepesen fészkelő madarak egyetlen kolóniája százezres nagyságrendben gyéríti a rajzó rovarokat és emellett rengeteg rágcsálót, akár tízezer pockot is elfogyaszt egy költési szezonban.

Mit teszünk védelmükért?

Gazdálkodókkal együttműködve segítjük a vetési varjak fészkelését, ezáltal a kék vércsékét is. A környezetbarát gazdálkodási módszerek terjesztése egyik legfontosabb célkitűzésünk.

Gyűrűző- és monitoring-munkánkkal feltérképezzük útvonalukat, ahol az őket fenyegető orvvadászatot nemzetközi összefogások segítsévégel szorítjuk vissza. Ez létkérdés számukra, hiszen életük során akár 300-500 ezer kilométert is vándorolhatnak.

Költőládákat helyezünk ki, hogy szaporodóhelyeket biztosítsunk számukra. A bennük fejlődő fészekaljakat pedig élvefogó csapdákkal védjük a ragadozók támadásaitól, első sorban a nyestektől.

Támogassa Ön is a kék vércsék védelmét!

  • 2500 forinttal hozzájárulhat a lakosság és az agrárium szereplőinek tájékoztatásához.
  • 5000 forinttal hozzájárulhat a költőládák kihhttps://steppelife.eu/hu/elyezéséhez.
  • 10000 forinttal hozzájárulhat gyűrűző- és monitoringmunkákhoz.

Köszönjük!

 

 

 

1.

Teljes összeg

2.

Adja meg adatait

(A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező)

Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!