Önt is várja a Madárbarát kert program!

Lehet-e élni madarak közelsége nélkül? Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. Szerencsére sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos városi vadonná alakítható.

Széncinege (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Miért fontos, hogy többen legyünk?

Azért, mert a döntéshozók meggyőzésében a szakmai mellett a társadalmi támogatottság számokkal mérhető és igazolható érvei is fontosak. Ma az MME azt tudja mondani, hogy közel 10.000 tagja és több mint feleannyi regisztrált Madárbarát kert program aktivistája van országszerte. Minél magasabbak ezek a számok, annál hatékonyabban tudjuk az emberek és a természetvédelem érdekeit a gazdaságközpontú döntésekkel szemben érvényesíteni.

 

Bárhol alkalmazható egyszerű módszerek

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprogramja.

Kék cinege (Fotó: Orbán Zoltán).
A kék cinege a Madárbarát kert program egyik jelkép madara is lehetne,
mert
télen és nyáron egyaránt gyönyörködtet bennünket
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.


A Madárbarát kert program legalább olyan mértékben szól az emberekről,
mint
a madarakról, hiszen a jelenlétük nem csak hasznos, de rengeteg
élményt is kínál (Vidó: Orbán Zoltán - további Madárbarát kert
felvéterlek az MME YouTube csatornáján láthatóak)
.

Az MME Madárbarát kert programja az M1 - "Kék bolygó" című műsorának 2015. május 4-ei adásban is bemutatkozott. A riport a felvételen 26:45-nél kezdődik - indításhoz katt a képre (Forrás: mediaklikk.hu).
Az MME Madárbarát kert programja az M1 - "Kék bolygó" című műsorának
2015. május 4-ei adásban is bemutatkozott. A riport a felvételen
26:45-nél kezdődik - indításhoz katt a képre
(Forrás: mediaklikk.hu).


2016 márciusában az elmenyvilag.com kamerája is meglátogatta az MME Madárbarát
kert programját (Felvétel: elmenyvilag.hu)


A Turista Magazin beszámolója a Madárbarát kert programról – a videó indításához
katt a képre, a cikk olvasásához katt ide >>
(Forrás: turistamagazin.hu)

 

Elismerő cím és tábla

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Madárbarát kert alprogram elismerő táblája garázskapun (Fotó: Orbán Zoltán).
Madárbarát kert alprogram elismerő táblája garázskapun (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Bárki csatlakozhat!

A Madárbarát kert programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

 

Soha nem késő elkezdeni!

A Madárbarát kert program egyik legfontosabb jellemzője, hogy soha nem késő belevágni! Tehát az évnek nincs egyetlen olyan napja sem, amikor ne tudnánk elindítani új, vagy bővíteni már meglévő madárbarát kertünket.

 

Regisztráció

A megrendelt csomag rendszerünkben történő átfutási ideje 8-10 nap. Türelmüket kérjük!

A Madárbarát kert programba bekapcsolódni az elektronikus regisztrációs űrlap kitöltésével, a regisztrációs csomag valamelyikének a megvásárlásával lehet.

Alapcsomag (6 500 Ft) Tartalma: Madárbarát kert kalendárium, jelentőlap, tűzzománc kitűző, Madarak Magyarországon című könyv, 2 darab ragadozómadár sziluett.

Közepes csomag (9 000 Ft) tartalma:
B típusú madárodú, plusz minden más, ami az alap csomagban megtalálható.

Haladó csomag (10 000 Ft) tartalma: 
"Az év madara" kerámia bögre, plusz minden más, ami a közepes csomagban megtalálható.

Szuper csomag (14 000 Ft) tartalma:
Madárbarátok nagykönyve című könyv, plusz minden más, ami a közepes csomagban megtalálható.

A regisztrációs csomagok ára tartalmazza a postaköltséget, a jelentőlap visszaküldése után odaítélhető Madárbarát kert táblát és ennek postaköltségét is.

Regisztráció >>

A programba belépni a bolti nyitvatartási időben (kedd-szerda-csütörtök10-17 óra között) az MME boltban is lehet.

Regisztráció ajándékozása

A Madárbarát kert programban való részvétel ideális ajándék madárkedvelő, a madárvédelem ügyére nyitott rokonoknak, barátoknak név- és születésnapra, karácsonyra, egyéb alkalomra, mivel ezzel nem pusztán tárgyi eszközöket, de évekig tartó élményt ajándékozhatunk! Ezt az is elősegíti, hogy  Madárbarát kert program a legkülönbözőbb lakó és munkahelyi környezetben élő és dolgozó emberek számára kínál madárvédelmi megoldásokat.

A program regisztráció ajándékozásának menete megegyezik a saját célú Madárbarát kert regisztrációval, a különbség csak annyi, hogy ajándékozás esetében az elektronikus regisztrációs űrlapot (lásd később) az ajándékozó tölti ki a megajándékozott nevére és címére. Nagyon fontos, hogy ehhez rendelkezzen a megajándékozottnak a regisztrációs űrlapon kért összes szükséges adatával, és jelölje be a választott tevékenységi kört is.

Amint azt látni fogja, az elektronikus regisztrációs űrlap több név és cím adatmezőt tartalmaz. Regisztráció ajándékozása esetén, kérjük, a megajándékozni kívánt személy nevét, címét és adatait töltse fel az első, a "Program részvételi adatok"-hoz. Amennyiben a kiválasztott regisztrációs csomagot Ön szeretné átadni, kérjük, a Postázási cím mezőket a saját adataival legyen kedves kitölteni, így a csomagot Ön kapja kézhez.


Regisztráció >>

 

Madárbarát mintakert tanösvények

A Madárbarát kert programhoz az oktatásban és az ökoturizmusban egyaránt használható Madárbarát mintakert tanösvény is tartozik, amivel a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekesen és szemléletesen lehet bemutatni a leggyakoribb madár- és más fajvédelmi eszközöket, valamint a körülöttünk élő állatokat.

Madárbarát mintakert tanösvény táblája. Madárbarát mintakert tanösvény táblája.
A tanösvény két nagy bevezető táblája, amihez 19 eszköz és az
ezeket bemutató A/4-es tábla tartozik még (részletek >>).

 

Madárbarát kert program Power Point előadások

Az ingyenesen letölthető ötrészes, projektorral vetíthető, pdf. formátumú Power Point előadás ideális téma iskolai, szakköri, oktatóközponti, erdei iskolai foglalkozásokhoz:

  1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
  2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
  3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
  4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
  5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)
Dia a honlapról letölthető Madárbarát kert Power Point előadásból (Fotó: Orbán Zoltán). Dia a honlapról letölthető Madárbarát kert Power Point előadásból (Fotó: Orbán Zoltán).
Dia a honlapról letölthető Madárbarát kert Power Point előadásból (Fotó: Orbán Zoltán). Dia a honlapról letölthető Madárbarát kert Power Point előadásból (Fotó: Orbán Zoltán).
Négy dia a letölthető Madárbarát kert előadás-sorozatból.

 

Az előadás jól illeszthető a fentiekben bemutatott Madárbarát mintakert tanösvényhez is!

További információkat kérhet a programkoordinátortól a madarbaratkert@mme.hu email címen!

Madárbarát kerti eszközök és szakkönyvek is vásárolhatók az MME boltjában.

 

Kapcsolódó oldalak

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

 

Orbán Zoltán