Táborok

Az MME helyi csoportjai, tagjai és aktivistái országos tábori hálózatot működtetnek évtizedek óta. A táborok többségében madárgyűrűzés folyik, elsősorban a nyári és téli vakáció időszakában, de a legnagyobb központokban - a madárgyűrűző
állomásokon - egész évben.

A táborok és a madárgyűrűző állomások rendkívül izgalmas, sehol másutt meg nem tapasztalható élményeket kínálnak a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt - legyen szó akár egy napos látogatásról, akár több napos részvételről. A madármegfigyelés, a kézbe fogható madarak, a természetközeli életmód, a közösségi élmények és az esti tábortűz nemcsak életre szóló emléket jelentenek, de sok gyereket a természetvédelmi, biológus, ökológus vagy agrár pályára irányítanak.

Mindenkit szeretettel várunk!

A madarász táborok nemcsak kutatási helyszínek, az itt folyó munka másik fontos célja az ismeretterjesztés, utánpótlásképzés (felnőtteké is!), ezért bárki, bárminemű madártani, természetjáró, táborozási ismeretek nélkül is jelentkezhet.

Milyen munka zajlik a táborainkban?

Táboraink többségében a tudományos célú madárbefogás és -gyűrűzés képezi a központi tevékenységet (részletesen a madárgyűrűzésről >>). Emellett sok helyen folyik távcsöves madármegfigyelés (faunisztika), botanizálás, de kirándulni is lehet. Az egyes táborok programjairól a tábori tájékoztatókban olvashatnak.

Ellátás és körülmények

A madárgyűrűző táborok - az itt folyó munka jellege - miatt szép természeti környezetben működnek, ahol sok esetben csak sátorban lehet lakni; így remek lehetőséget kínálnak a nomád jellegű élet néhány napos kipróbálására. A nagyobb madárgyűrűző állomások némelyikén korlátozott számban rendelkezésre állnak szobák és ágyak is. A táborokban a mindennapi élet alapfeltételei (hideg és meleg étkezés, mosakodás, zuhanyozás, WC) természetesen biztosítottak; a körülményekről az egyes táborok saját tájékoztatóiban olvashatnak, illetve a szervezőknél érdeklődhetnek. 

Ki és miként vehet részt?

Első táborozó gyerekek felnőtt kísérő nélkül többnyire 14-16 éves kortól vehetnek részt a táborok munkájában. A gyerekek mellett természetesen felnőtteket is szeretettel várunk. A madarász táborok egyik legnagyszerűbb vonása, hogy gyerekek és felnőttek együtt és egymásért dolgoznak mind a kutatásban, mind a napi jólét megteremtésében és fenntartásában.

Mit vigyek magammal?

A madarász táborokba alapvetően ugyan azokat a felszereléseket kell magunkkal vinnünk, amit egy családi üdülésre is magunkkal vinnénk. A nomád életmód, a madárgyűrűzés és a madármegfigyelés miatt az alábbi extrákra lehet szükség (ezek military és hegymászó boltokban, részben az MME boltjában is beszerezhetők):

      Nélkülözhetetlen táborozási specialitás:

  • hátizsák (vázas kialakítású, erős, tartós, kellően nagy [60-100 l-es] legyen)
  • hálózsák (lehetőleg +5 - 0 Cº körüli komfortfokozatú kapucnis "múmiazsák")
  • polifoam derékalj (lehetőleg ne a legvékonyabb, legpuhább változatot válasszuk)
  • sátor (víz- és szélálló legyen, ami sajnos a 15.000 Ft alattiakról nem mondható el) 
  • gumicsizma
  • esőruházat
  • fejlámpa (LED-es, vízálló, megbízható legyen; a legjobb a Petzl márka)
  • acél bögre (legalább 2,5, de inkább 5-9 dl-es)
  • tábori acél étkészlet (lehetőleg konzervnyitós tartóval)
  • tányér (ebből is legjobb a tábori acél változat)

      Jól jöhet:

Táboroztatás 2020

Egyesületünk közel 50 éves fennállása alatt, mindig nagy hangsúlyt fektetett a szemléletformálásra és az utánpótlás nevelésre, amelynek legjobb eszköze a táboroztatás, így nem volt rá még példa, hogy ezen a majdnem fél évszázad alatt szervezetünk ne fogadott volna gyerekeket és felnőtteket a nyári szünet idején. Átlagos évben, 31 helyi csoportunkra támaszkodva 13 táborhelyszínnel és 62 turnussal működünk, az ország több pontján, legyen szó több napos vagy akár 1 napos programszolgáltatásról.

Jelenlegi járványügyi helyzetben a helyi csoportjaink az alábbiak alapján működtetnek táborokat:

Baranya megye

40. Sumonyi Nyár-őszi Madárgyűrűző Tábor
A tábor megrendezése bizonytalan. A járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésektől függ, hogy mikor kezdődhet, illetve lebonyolítható lesz-e egyáltalán. Ha a korlátozások még a tábor tervezett kezdő időpontjában is érvényben lesznek, akkor a gyűrűzés valószínűleg a szeptember-októberi turnusokra vagy csak októberre korlátozódik. A szervezhetőség érdekében azonban szükségesek az előzetes jelentkezések, és majd az idő előrehaladtával dől el, hogyan és mikortól működhet a tábor. Az intézkedések 13 turnust érintenek, július 25 – október 25 között.

Turnusok és jelentkezési lap
Általános tájékoztató

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Tiszalúci Gyűrűzőtábor – Az MME Bükki Helyi Csoportjának szervezésében

A tábor minden évben két hétig várja a látogatókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának szervezésében, több gyűrűző és "táborlakó" önkéntes segítségével! A madárbarátoknak érdemes hozzánk ellátogatniuk, mert ritkán vagy alig látott madárfajokkal is megismerkedhetnek!

2020. július 25. szombat (táborállítás) - augusztus 9. vasárnap (táborbontás).
Táborépítés: 07.25. reggeltől, a gyűrűzés a tábor felállítását követően, várhatóan késő délután kezdődik.
Táborbontás: 08.09. vasárnap, a gyűrűzés kb. délelőtt 10 óráig tart.

Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, Tiszalúc, Bátka-köz
A táborba Tiszalúctól Tiszadob felé haladva a községtől kb. 4 km-re az egyetlen betonozott úton kell jobbra lefordulni és bemenni a tanyáig. Itt újra jobbra kell fordulni és a földúton kb. 300 m megtétele után ismét jobbra fordulva a bokroson keresztül vezető úton jutunk arra a nyílt területre ahol már meglátni a sátrakat.
Koordináta: 48°00'46.94"É, 21°05'23.41"K  (WGS84), 802367 Y, 298594 X (EOV). A műúton és további két lekanyarodási helyen táblák jelzik a tábor irányát.

Jelentkezés, további információ

Előzetes bejelentkezés a (30) 207-0225 telefonszámon Somoskői Péter MME Bükki HCS alelnöknél lehetséges! Várjuk mind a madarászni vágyók, mind a lelkes "táborlakó", segédkező önkéntesek jelentkezését! Minden érdeklődőt várunk, nem csak gyakorlott madarászokat! A táborban 14 év alatti gyerekek csak szülő vagy nagykorú kísérő felügyeletével vehetnek részt! Kutyát hozni nem ajánlott! A tábort a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.

Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás
Szűk szakmai személyzettel működik a tábor, de kizárólag szakmai munka folytatására (madárgyűrűzés, vonuláskutatás), sem látogatókat, sem táborozókat nem fogadnak.

Csongrád megye

Fehér-tavi Ornitológiai Tábor (FOT)
Szűk szakmai személyzettel, július 10 - augusztus 31 között működik a tábor, de kizárólag szakmai munka folytatására (madárgyűrűzés, vonuláskutatás), sem látogatókat, sem táborozókat nem fogadnak.

Győr-Moson-Sopron megye

Fehértói Madarász Tábor - BETELT
Július 26 - augusztus 1. Korosztály: 10-16 éves kor között. - megtartás eredeti időpontban. Elhelyezés saját sátorban. Maximum 20 főt fogad.
További információ: Bodor Ádám tel.: 06 30/248-7683, bodoradam96@gmail.com
Jelentkezési lap
Házirend
Részletes leírás

Hajdú-Bihar megye

Madárgyűrűző tábor Hortobágy-Halastó ELMARAD!
 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Sasközpont
Május 28 - június 1. Nemzeti Közművek pályázat nyertesei - halasztás 1 évvel
Június 22 - 26. Nemzeti Közművek pályázat nyertesei - halasztás 1 évvel
Július 13 - 17. I. Ovis napközis tábor - halasztás augusztus 24-28.
Július 20 - 24. II. Ovis napközis tábor - megtartás eredeti időpontban az alábbi intézkedésekkel: létszám maximum 20 fő, kültéri foglalkozások, fokozott fertőtlenítések, szülők az épületbe csak korlátozottan tartózkodhatnak a hatályos előírt intézkedéseknek megfelelően
Augusztus 17 - 21. Iskolás bentlakásos tábor - törölve

A Sasközpont a csoportok számára nyár végéig zárva tart, csak a táborosok mehetnek a komplexum területére, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát.

XV. Bika Tavi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor
Július 30 -augusztus 8. Galgahévíz - megtartás eredeti időpontban az alábbi intézkedésekkel: maximum 30 fő, elkülönített saját sátrakban, közösségi sátrak folyamatos fertőtlenítése, szabadtéri programok kis csoportokban külön szakmai vezetővel

Komárom-Esztergom megye

XXX. Hopp Ferenc Madarásztábor
Az alábbi turnusokba várják a jelentkezőket: augusztus 3-9., augusztus 10–16., augusztus 17-23., augusztus 18-30. Elhelyezés saját sátrakban. Tisztálkodási lehetőség lajtból, valamint a naszályi Általános Iskola tornaterméhez tartozó vizesblokkban. Elsősorban 12 év feletti diákok jelentkezését várják.
További információ: Bátky Gellért 30/583-8636; gellert.batky@gmail.com

Pest megye

Herptábor” MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya
Június 15- 21, bentlakásos tábor Királyréten Hiúz Házban – megtartás eredeti időpontban maximum 30 fővel, 10-18 éves korosztállyal (később nem pótolható)
További információ: Heltai Botond: herptabor@gmail.com, https://www.mme.hu/khvsz/herptabor

Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor (BOTT): elmarad
Börzsönyi Természetvédelmi Tábor (BTT) : elmarad

Tolna megye

Dombóvár tüskei Madárvárta
Két 30 fős 6 napos tábor (TOP-7.1.1.-16-H-2019-00288) tervezett időpontjai május és június - elhalasztva augusztus és szeptember hónapra.
Nemzeti Közművek pályázat nyerteseinek táboroztatása (2 csoport) - elhalasztva szeptemberre
Madarak és fák napja tábor dombóváriaknak (30 fő). Tervezett időpontja: május – elmarad
Erdei iskolai csoportok Dombóvárról 3 osztály 3-3 nap. Tervezett időpontja: május és június - elmarad.
Természetismereti és ornitológiai tábor 30 fő. Tervezett ideje: június utolsó hete - elmarad.
Horgásztábor. Tervezett ideje: július 2-3 hete - elmarad.
Madárgyűrűző és vonuláskutató tábor. Tervezett ideje: augusztus 15-e után - megtartás eredeti időpontban
Szeptembertől az erdei iskolai táborok helyzete bizonytalan.

Fokozottan figyelik az orvosi igazolásokat, higiéniai intézkedések betartását. A szaktáborba csak Dombóváriakat fogadnak, hasonlóan a két TOP pályázatnál. Az ország más részéről 2020-ban nem fogad a tábor jelentkezést.
További információ: Nagy Sándor  mme28dvar@gmail.com

Vas megye

Tömördi Madárvárta Actio Hungarica madárgyűrűzési programja
2020. augusztus 1-től november 8-ig fogadja az érdeklődőket. Elhelyezés: faházban vagy saját sátorban. A nagyobb létszámú (20-25 fős) csoportok fogadása a jövőbeli járványügyi szabályozásoktól függ.
További információ: https://www.facebook.com/tomordi.madarvarta

Zala megye

Fenékpuszta madárgyűrűző állomás
Nem táboroztat
 


Mindenkinek jó táborozást kívánunk - találkozzunk a terepen!

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben érdekli az óvodákban és iskolákban, a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)