2010.11.16

Még mindig költenek széncinegék Baranyában!



Az idei szokatlan időjárás már eddig is számos, a megszokottól eltérő madár viselkedést eredményezett (ezekről részletesen olvashat a hír végi kapcsolódó oldalakon), és most itt van a legújabb - szokatlanul későn költenek a széncinegék Baranyában.

 

Az MME Baranya Megyei Csoportjához októberben, sőt, ezekben a napokban is érkezett bejelentés aktív fészkekről. Pécs-Homoktetőn az egyik madárbarát kert tulajdonosa szeptemberben rakott ki egy újabb odút a kertjében. November elején teljesen véletlenül ellenőrizte, s nem kis meglepetésére 8 tojáson kotló széncinegét talált az odúban. November 9-én már az összes fióka kikelt, a szülők azóta is buzgón hordják a táplálékot számukra. Ha továbbra is enyhe marad az időjárás, van remény a kirepülésükre. 

Októberben a mohácsi szőlőhegyen szintén költöttek a széncinegék az egyik kihelyezett fészekodúban. A hónap végén a 7 fiókából négy sikeresen kirepült. Úgy tűnik, hogy idén nem egyedi a cinkék szokatlanul kései költése, mert a baranyaihoz hasonló esetről az ország más részéről is kaptunk információt.


Kérjük, ha van hasonló tapasztalata, írja meg nekünk (e-mail küldése >>)!


 

Kapcsolódó oldalak


A fenti kis képen széncinege fészekalj látható
(fotó:MME archívum / Bajor Zoltán)