2011.05.22

Napfürdőző madarak a kánikulai Madárbarát kertben

Az első igazán meleg nyári napok beköszöntével - ilyen volt a múlt hét vége -, amikor a napsütés szinte perzsel, a külső élősködők ellen véget nem érő küzdelmet folytató madarak számára a napfürdőzés lehetősége is adottá válik.


Ezt a különleges viselkedést - sok más érdekes madár "akcióval" együtt - a megfelelően kialakított Madárbarát kertben bárki megfigyelheti és segítheti. 


A nyári Madárbarát kert eszközei közül az itatóval kombinált porfürdő forgalma a
téli madáretetőéhez mérhető. Ha ezeket az ablak elé telepítjük, nemcsak
folyamatosan nyomon követhetjük az ide látogató madarak változatos
viselkedését, de az ablakles érdekes felvételek készítését is
lehetővé teszi (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Az itató környékén rövidre nyírt gyep és a porfürdő felforrósodó talaja a déli legmelegebb órákban lehetőséget kínál a madaraknak a napfürdőzésre.   


Ilyenkor láthatunk a füvön ...


... vagy a csupasz talajfoltokon (ilyen a porfürdő is) széttárt szárnyakkal és
felmeresztett testtollakkal fekvő,
első pillantásra betegnek tűnő
madarakat, a képeken fekete rigókat (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Szerencsére ezek nem sérült vagy a végüket járó, hanem éppen ellenkezőleg, az egészségük védelmével foglalatoskodó állatok. A parányi tolltetvek, vérszívó kullancsok, bolhák és kullancslegyek a tollazat sötét és kiegyenlített hőmérsékletű világát kedvelik, ami napfürdőzéskor egyik pillanatról a másikra perzselően forróvá válik, és a hősokktól elkábult vagy elpusztult kellemetlenkedő külső élősködőket a madár a napfürdőt követő tollászkodással már könnyen el tudja távolítani.

Ez a procedúra azonban a madarak számára is könnyen, a mérettől függően néhány tíz másodperc vagy egy-két perc alatt életveszélyessé válthat. Ezért, amint az az alábbi videón is látható, a végzetes hőguta elkerülése végett lihegéssel próbálják hűteni magukat (a tollazat miatt nem tudnak izzadni), majd amikor már ez sem segít, meg kell szakítaniuk a napozást és árnyékba húzódnak, ahol tollászkodással teszik teljessé a viselkedés higiéniai hatását.


Élőben a viselkedés még látványosabb (Videó: Orbán Zoltán).

 

A madarak előszeretettel napfürdőznek a számukra ismerős környezetet jelentő itató közelében, ahol bármikor ihatnak és felfrissíthetik, lehűthetik magukat egy alapos vízfürdővel. Ilyenkor számos érdekes, sőt vicces jelenetnek lehetünk szemtanúi.

Az alábbi felvételen egy olyan bátortalan csicsörke látható, aki nem mert beleállni az itató alig öt centiméter mély vizébe, és ezért a peremen körbe-körbe ugrálva "kívülről" próbálta - kevés sikerrel - benedvesíteni a magát. A viselkedés külön érdekessége, hogy izgatott és félénk magatartásával a vele együtt az itatóhoz látogató, máskor az itató közepén fürdőző verebeket is elbizonytalanította.  


Videó: Orbán Zoltán

 

Még ennél is beszédesebb volt annak a fekete rigó fiókának az esete, aki az egyik szülő madár vezetésével (a hímével, a tojó már az új fészekalj tojásain ül a kert egy másik részén), a testvérei társaságában kereste fel az itatót. Itt a fiatal állat ránk, emberekre is jellemző megfigyeléses tanulással egy mezei verebet, majd a fajtársait figyelve próbálta elsajátítani a fürdés megfelelően kivitelezett mozdulatait.

Először nem igazán értette meg, hogy ehhez bele kell állnia a vízbe, és az itató mellett a fűben "fürdött", de az eseménysor végére rájött a trükkre, és egy életre megtanulta az ilyenkor teendőket. A felvétel egyben azt is bemutatja, hogy a fészket elhagyó fiókákat a felnőtt madarak heteken át, még azt követően is tanítgatják, amikor már nem vagy csak elvétve etetik őket.


Videó: Orbán Zoltán

 

Itatót és porfürdőt kihelyezni soha nem késő! Egy-egy 40-50 cm átmérőjű műanyag virágalátét mindkét célra tökéletesen megfelel, és a madarak akár már órák alatt is felfedezik és "belakják" ezeket.

 

Orbán Zoltán