2009.12.01

Pannon csapatépítő tréning Fenékpusztán 2009.


Csapatépítő tréning az MME-nél (Fotó: Orbán Zoltán).

Különösen a nyugat-európai cégek magyarországi leányvállalatainál elvárás, a polgári társadalmakban immáron hagyománnyá vált működési forma mintájára, hogy a munkatársaik vegyenek részt társadalmi felelősségvállalási (CSR - Corporate Social Responsibility) programokon. A CSR lényege, hogy a vállalatok dolgozói, mintegy felajánlott önkéntesmunka-támogatásként, segítsenek a civil vagy jószolgálati szervezeteknek ellátni feladataikat.

A CSR alkalmat teremt arra is, hogy a cégek túlnyomórészt irodai munkát végző közép és felső vezetői, és beosztottaik a megszokott munkakörülményeken kívüli helyzetekben is megismerjék egymást, összekovácsolódva hatékonyabb munkaközösséget alkothassanak.


A résztvevők és a szervezők
A Pannon - az Outcome Magyarország Zrt. szervező együttműködésével - évek óta rendez tréningeket, csapatépítő programokat. Az első évben még csak önkéntes vállalás volt, de 2007-től már belső előírás, hogy a csapatépítő programok mindenképp tartalmazzanak társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos elemeket is. 2007-2008-ban főként a gyermekekkel (EU szabványos játszóterek) összefüggő projektek élveztek elsőbbséget (bővebben >>), 2009-ben pedig a környezet- és természetvédelem került a fókuszba, összhangban a Pannon környezetvédelemmel kapcsolatos más kezdeményezéseivel (bővebben >>).

A Pannon Fejlesztési Igazgatóságának (Development Directorate) ...
 
... az MME fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomásán ...
 
... dolgozó munkatársai.


Ennek megfelelően a Pannon Fejlesztési Igazgatósága (DD – Development Directorate), az Outcome ZRt. szervezésében, csapatépítő tréninggel egybekötött önkéntes munkán vett részt a Balaton nyugati-medencéjében 2009. őszén. Az első nap programjában szakmai rendezvények, workshopok és csapatépítő tréningek szerepeltek a keszthelyi Helikon Hotelben. A második napon a 80 dolgozó az MME fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomásán és környékén dolgozott a Pannon Társadalmi Felelősségvállalás Programja keretében.


Miként zajlott a terepi nap?
A 80 önkéntes öt munkacsoportban dolgozott:

  • szemétszedés a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, az állomás közelében a vasút és a bicikliút mentén;
  • hínármentesítés a Zala torkolatánál;
  • információs táblák készítése kézi esztergával;
  • poloskaszagú kosbor élőhelykezelése a tájidegen növényfajok irtásával;
  • kilátó építés a gyűrűző állomáson.   

 A csoportbeosztást és csoportok feladatai ismertető tacepaók.


Mielőtt a csapatok munkához láttak, a tréninget szervező Outcome rádió adó-vevővel felszerelt munkatársai ismertették a feladatokat, a biztonsági és természetvédelmi előírásokat. Utóbbi különösen a védett poloskaszagú kosbor élőhelyének helyreállításában tevékenykedők számára volt kiemelkedő fontosságú, hogy tudják, mely növényeket nem szabad eltávolítani.


 Munkacsoport-eligazítás ...
 
... a biztonsági, ...
 
... a természetvédelmi, és ...
 
... az egészségvédelmi rendszabályok ismertetésével ...
 
... a szervező Outcome Zrt. munkatársainak vezetésével.


Az időjárás nem volt túlzottan barátságos, a megerősödő szél esővel párosult, ami nehezítette a munkát. Különösen a Zala torkolathoz hínármentesítési céllal kenuval induló csapat számításait húzta át, az erős hullámzásban a borulékony hajók sorra felborultak, a benne ülők a vízbe estek és teljesen átáztak, így ez a programpont már az elindulásakor megtorpedózódott. A hangulatot azonban ez sem ronthatta el, az ázott csapattagok saját és kölcsönkapott váltóruhába öltöztek, és másik csoportokhoz csatlakoztak.

A kenus munkacsoport számításait a hullámzó Balaton áthúzta, a hajók
felborultak, így a bátor vállalkozók el sem jutottak a Zala torkolatba.


Az eső a szárazföldi akciókat kevésbé zavarta, amit az eredmények is jól szemléltettek. A szemétszedő csapat 30 zsáknyi, és több nagyobb darab (autógumik, rozsdás vasak, lavórok stb.) illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze. Az élőhely kezelési csoport is eredményes volt, jókora területet tisztítottak meg a kosborok számára kedvezőtlen beerdősülést okozó cserjéktől, akác újulattól.

Indul a poloskaszagú kosbor élőhelyét rendbe tevő csapat az egyik
legfontosabb célszerszámot jelentő ágvágókkal felszerelkezve.


A legvidámabb a kézi gravírozógéppel információs táblákat készítő csapat volt, mivel a marófej forgatásához szükséges erőt egy kézi tekerő folyamatos és gyors forgatásával lehetett csak biztosítani. Gyorsan kiderült, hogy kiben van elég szufla ehhez a nem könnyű, hátat és tüdőt szaggató munkához, és mondani sem kell, hogy a tekerő emberek gyakran váltották egymást. A feladatot nehezítette, hogy a munkadarabokat a gravírozás előtt még méretre kellett vágni, ami a társaság fűrészhez nem szokott tagjai számára igazi kihívást jelentett. Valószínűleg ezeknek a nehézségeknek tudható be, hogy az információs táblák rövid időn belül már nem csak gravírozóval, de a sokkal hagyományosabb véső és kalapács módszerrel is készültek.

Az információs táblák készítése a deszka lapok méretre vágásával
kezdődött, ami sok nevetésre adott lehetőséget.
 
A vidám hangulatot tovább fokozta a kézi gravírozó működtetése, ...
 
mert az apró marófej működtetéséhez gyorsan kellett tekerni
a hajtókart.
 
A táblakészítő csapat egy része inkább a hagyományos véső-kalapács
módszert alkalmazta.


A legnagyobb munka a kilátó tornyot építő brigádra hárult. A szükséges anyagokat és eszközöket a Pannon biztosította, ezzel, mint tárgyi adománnyal támogatva az állomás munkáját, ehhez tették hozzá a résztvevők egyéni energiájukat, munkájukat.Az elkészült torony fontos szerepet tölt be az állomás évi több ezer vendégének kiszolgálásában, és a szakmai munkát is segíti az innen elvégezhető megfigyelések lehetővé tételével.

A madármegfigyelő kilátó torony építése ...
 
... rengeteg anyagot, ...
 
... sok szorgos kezet, ...
 
... szerszámot és ...
 
... hozzáértést igényelt.


Az állomás dolgozói a munkacsapatokat forgószínpad-szerűen bemutató madárgyűrűzési programmal várta, ahol a Pannon és az Outcome munkatársai betekintést kaphattak a madárvonulás kutatás, a madárbefogás és -gyűrűzés rejtelmeibe. Az esős, szeles idő ellenére sok madarat sikerült befogni, így az érdeklődők számos faj egyedeivel találkozhattak testközelből.

A madárgyűrűzési bemutató helyszíne a fedett ...
 
... gyűrűzőasztal volt, ahol az óránkénti ellenőrzés madarainak
jelölése zajlott.
 
Többek között foltos nádiposzátával is találkozhattak a csapatépítő
tréning résztvevői (Fotó: Deák Józsefné).


A Pannon jószolgálati munkanap egyik fénypontja a közös ebéd, a bográcsban főtt halászlé elfogyasztása volt, ahol a résztvevők megmutathatták egymásnak a munka közben szerzett vízhólyagjaikat, és ahol "végre" mindenki értesülhetett a csónakos brigád vízbe borulásáról.


 Készül az ebéd, ...
 
... a bográcsban főtt balatoni halászlé.


A nap zárásaként a munkacsoportok beszámoltak saját tevékenységükről, majd a résztvevő Pannon, a szervező Outcome, és a vendéglátó MME madárgyűrűző állomás képviselői összegezték a tapasztalatokat. Végül apró ajándékokat cseréltünk, a Pannontól sapkákat kaptunk, az MME helyi csoportja pedig tűzzománc kitűzőket ajándékozott a cégek munkatársainak.

A nap zárásaként a munkacsoportok képviselő beszámoltak az elért
eredményekről.
 
Benke Szabolcs, az állomás egyik gyűrűző vezetője megköszöni a
rendkívül eredményes munkát és az együttműködést.
 
A záró összejövetel az egész naphoz hasonlóan vidám hangulatban
telt el, ahol mindenki megcsodálhatta a nem kevés fizikai
munkával elkészült információs táblákat is.
 
A Pannon céges sapkákkal lepett meg bennünket, ...
 
... az MME fehér gólyás ...
 
... tűzzománc kitűzőket ajándékozott a cégek dolgozóinak.


Köszönjük a támogató Pannon, a szervező Outcome, és az MME Zala megyei helyi csoportja munkatársainak: Paprika Anikó és Benke Szabolcs madárgyűrűzőknek, és Darázsi Zsoltnak a nagyszerű munkát!



Orbán Zoltán