Év gombája

Az év gombája 2012-ben a nagy őzlábgomba /Macrolepiota procera/
A nagy őzlábgomba lemezes termőrétegű, nagyméretű, jellegzetesen kalapra és tönkre tagolt feltűnő külsejű gomba.
A fiatal termőtest dobverőre hasonlít, később a kalap félgömb alakú, végül esernyőszerűen kiterül. A kalap halványbarnás, fehéres alapon letörölhető nagy, széles barna pikkelyekkel borított, közepe sima, púpos marad. Széle fehéres, idősebb korban rojtosan felszakadozik. A kalap mérete akár a 30 cm-es átmérőt is elérheti.

A lemezek fehéres színűek, szélesek, sűrűn állók, a tönk körül gyűrűbe nőnek össze. A spórapor fehér.
A tönk magas, karcsú, üreges, a kalapból csuklósan kifordítható. Lefelé enyhén vastagodik, tövén nagy duzzadt gumóval. Színe fehéres alapon barnán márványozott, kígyóbőrhöz hasonló megjelenésű. A tönkön fejlett, vattás állagú összetett gyűrű található, amely a tönkkel nincs összenőve, fel-le mozgatható.
A hús a kalapban fehér, puha, vastag, ám a tönkben rostos, szívós. Illata kellemes, íze mogyoróhoz hasonlatos.
A nagy őzlábgomba életmódja szerint korhadékbontó /szaprofita/.
Májustól novemberig fordul elő fenyő és lomberdőben, erdőszéleken, ligetes, füves helyeken. Néha nagyobb tömegben is előfordul. Több „terméshullámmal” is találkozhatunk az év során.
Ehető, árusítható de csak a kalapja. A gomba tönkjét szálakra szétszedve azt megszárítva majd megőrölve gombaporként használva ételízesítőnek kiváló. A gomba kalapját megtisztítva, nyersen bepanírozva, bő olajban kirántva készítjük el.
A nagy őzlábgomba feltűnő megjelenésével, viszonylag nagy mennyiségben való gyűjtésével gyors sikerélményhez juttathatja a kezdő gombászt is. Valamint az erdőt, mezőt nyitott szemmel járó kirándulót a gombák világának a megismerésére is ösztönözheti.
Fontos szabály, hogy a szedett gombákat mindig mutassuk meg hozzáértő szakembernek!

Ajánlott oldalak :
www.gombanet.hu
gomba.lap.hu
www.netgombasz.hu

Szöveg: Harangi István