A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárvédelmi munkájának egyik legfontosabb támogatási formája, hiszen egyesületünknek az 1%-os felajánláson kívül kizárólag lakossági adományok és pályázati források állnak rendelkezésére.

széncinege

ADÓSZÁMUNK: 19001243-2-43

Az eSZJA felület használatához összeállítottunk egy segédletet: KATTINTSON IDE A MEGTEKINTÉSHEZ.

Miért az MME?

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fákban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. Napjaink egyik természetvédelmi problémája, hogy az idősebb, odúképződésre, alkalmas vastagságú fákból egyre kevesebb található. Ennek következtében a leggyakoribb odúköltőink – szalakóta, búbosbanka, csuszka, cinegék, baglyok – fészkelése kerülhet veszélybe.
Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást. Attól függően, hogy milyen madárfajokat szeretnénk segíteni, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk .

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, önkéntesei évente 10 000 odút kezelnek, ami az odúk karbantartását (elhasználódott fészekanyagok kitakarítása, festés, bádogtetővel ellátás stb.) és új odúk kihelyezését jelenti

Az MME  1% kampányának fajai:

Széncinege

A széncinege a cinegék közt a legnagyobb termetű faj. Fészküket mohával, főleg állati szőrrel és egyéb puha anyagokkal bélelik. Megtelepedését „B” típusú odúk kihelyezésével segíthetjük. Egyesületünk több olyan odútelepet tart fenn, melynek legnépszerűbb bérlői a cinegék – például Egerben, Szarvaskőn, Miskolcon és Szilvásváradon.

A széncinege védett madár, természetvédelmi értékük 25 000 Ft.
További információ a széncinegéről ITT

Szalakóta

A szalakóta odúban költő faj, fontos számára az öreg, magányos fák jelenléte. Ám ezek száma mára erősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedek erdészeti gyakorlata és az illegális fakitermelés miatt. Egyesületünk munkatársai, önkéntesei a nemzeti parkokkal együttműködve évek óta helyeznek ki „D” típusú mesterséges odúkat, a magyarországi szalakótaállomány mintegy 80%-a ezekben költ.  

A szalakóta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.
További információk a szalakóta védelmi programunkról ITT

Kérjük, támogassa Ön is adója 1%-ával a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME), hogy odúk és költőládák elhelyezésével segíthessük madaraink természetes élőhelyének védelmét!

Adószámunk: 19001243-2-43

Az eSZJA felület használatához összeállítottunk egy segédletet: KATTINTSON IDE A MEGTEKINTÉSHEZ.

Hogyan tudok nyilatkozni az 1+1%-ról?

 

A NAV által kiadott tájékoztatót a 2020-as személyijövedelemadó-bevallásról ITT tudja megnézni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti az Ön személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, de fontos tudnia, hogy ettől függetlenül Önnek nyilatkoznia kell, hogy kinek szeretné felajánlani adója 1%-át. Sajnos az emberek mintegy 50%-a még mindig nem rendelkezik adóforintjai ezen jószolgálati részéről, így az beolvadva az állami költségvetésbe, nem tud közvetlen segítségként érvényesülni. Mindezt figyelembe véve könnyű elképzelni, hogy mennyivel több juthatna madárvédelemre, gyermek és közösségi programokra, szemléletformálásra, ha a mostaninál többen nyilatkoznának adójuk 1%-áról.

Ezért az MME arra kéri a lakosságot, hogy mindenki rendelkezzen személyi jövedelemadója 2×1%-áról, és ha Ön úgy gondolja, hogy az MME céljai és tevékenysége fontos, kérjük, idén is a madarak védelmére ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át!

Az 1+1% felajánlására lehetőség van:

Ha Ön egyéni vállalkozó, őstermelő vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély, és a február 25-ig leadott adóbevallásban nem rendelkezett adója 1%-ról, május 20-ig még akkor is lehetősége van  elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) vagy postán eljuttatnia a kitöltött EGYSZA nyomtatványt a NAV-hoz


Adószámunk: 19001243-2-43

Az eSZJA felület használatához összeállítottunk egy segédletet: KATTINTSON IDE A MEGTEKINTÉSHEZ.

Előre is köszönjük, hogy adója 1%-ával segíti munkánkat, és ezáltal lehetővé teszi, hogy a következő évben is országszerte végezzük élőhelyvédelmi munkákat, illetve odú- és műfészek telepeink működtetésével ön is hozzájárul a cinegék, szalakóták és más odúköltő fajok biztonságos fészkeléséhez..
 

Az előző évek eredményei

Az adózás rendjét és felhasználását szabályozó törvény lehetővé teszi, hogy minden munkavállaló személyi jövedelemadója 1%-át civil szervezetek, újabb 1%-át pedig egyházak és kiemelt közfeladatok számára ajánlja fel. Az elmúlt években – munkánk fontosságának társadalmi elismeréseként – az MME egyre több adó 1% felajánlásban részesült:

* Az összegek a NAV által a tárgyévben és a tárgyévet követően elszámolt összesített felajánlást mutatják; ugyanakkor a beszámolókban a tárgyévi összeg felhasználásáról kell a kedvezményezetteknek beszámolniuk a törvényi szabályozás alapján.