107 gólyafiókát gyűrűztek a Tápió-vidéki Gólya Road Show-n

107 gólyafiókát gyűrűztek meg az MME Tápió-vidéki Helyi Csoportjának két napos Gólya Road Show programján. A 41 fészek ellenőrzését több mint 300 ember kísérte figyelemmel.

Tápió-vidéki Helyi Csoport logó

5 fiókás fészekaljat öt, 4 fiókás fészket hét, 3 fiókás fészket 13 , 2 fiókás fészekaljat nyolc, 1 fiókás fészket pedig egy esetben találtak. Egy fészekben záptojás volt, egyet pedig - a Birkacsárda mellett - a vihar döntött le, 4 fióka elpusztult.

GRS Tápió

Ahogy a többi helyszínen, a Tápió-vidéken is daruskocsival, a biztonsági
előírásokat betartva
emelkednek fel a szakemberek
a fészkekhez

 

GRS Tápió
A résztvevők lentről figyelik az eseményeket ...

 

GRS Tápió
.. egy-egy fiókát pedig testközelből is megismerhetnek

 

GRS Tápió
A gyűrűző csapat
(fotók: Helyi Csoport archívum)

 

 

Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!

Kertész László, Szász Péter

Kapcsolódó hírek

Nagy fakopáncs óriás cinkegolyón / Great Spotted Woodpecker at giant fat ball bird feeder (Fotó: Orbán Zoltán)

Természetesen nem téved, aki a kétlábúság mellett teszi le a voksát. Gyakorlati szempontból azonban a klasszikus életmódot folytató harkályok farka harmadik lábként funkcionál, mely nélkül ezek a madarak képtelenek lennének meghódítani a fatörzsek világát.

Telelő erdei fülesbaglyok Túrkevén 2018 januárjában (Fotó: Orbán Zoltán)

Ezekben a napokban Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson több mint 1000 erdei fülesbagoly és néhány réti fülesbagoly telel – szó szerint az emberek feje felett. Ilyen nagyságrendű gyülekezésről máshol nincs tudomásunk Magyarországon, de ezek a számok európai viszonylatban is kiemelkedőek.

Telelő erdei fülesbaglyok (Fotó: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.