A harminc éves múltnak nincs jövője?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén ünnepli megalakulásának harminc éves évfordulóját, ám elképzelhető hogy az ünnepi évben működésképtelenné válik a szervezet. A hét végén megjelent a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld forrás" pályázati kiírásának tervezete, mely drasztikusan csökkenteni szándékozik a környezet és természetvédő szervezetek pályázati úton elnyerhető támogatását, miközben olyan feladatokra irányoz elő százmilliókat, melyek nem tartoznak a környezetvédelem feladatai közé.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén ünnepli megalakulásának harminc éves évfordulóját. Az elmúlt három évtized alatt az MME Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi, társadalmi szervezetévé nőtte ki magát, tevékenysége és eredményei megemlítése nélkül ma már nem lehet a hazai természetvédelemről beszélni. Az egyesület mindig partnerként viszonyult az állami természetvédelemhez, csak velük együttműködve tudta elképzelni madár- és természetvédelmi tevékenységét.

Az MME a megszerzett állami források esetén minden egyes forinthoz további három forintot rakott hozzá, hogy munkáját hatékonyabbá tegye. Az egyesületben dolgozó személyek, és a több száz önkéntes elkötelezett, és áldozatos munkája nélkül az ország ma szegényebb lenne számos értékkel. A 30 év alatt gyermekek tízezrei vettek részt táborainkban, és váltak olyan felnőttekké, akik ma saját gyermekeik számára adják tovább az itt tapasztaltakat.

Feladataink megvalósításához minden évben segítségül hívtuk a Környezetvédelmi Minisztérium Közcélú Keretét, mely ha szűkösen is, de forrást teremtett azokra a feladatainkra, melyek hasznosságához nem férhet kétség.

A hét végén megjelent a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld forrás" pályázati kiírásának tervezete, mely drasztikusan csökkenteni szándékozik a környezet és természetvédő szervezetek pályázati úton elnyerhető támogatását, miközben olyan feladatokra irányoz elő százmilliókat, melyek nem tartoznak a környezetvédelem feladatai közé.

Ez a váratlan fordulat felkészületlenül érte egyesületünket is. Annyira váratlanul, hogy még annak is fennáll a veszélye, hogy az MME májustól működésképtelen lesz.

Mit mondjunk a 8000 tagnak és persze a társadalomnak?

Mondjuk azt, hogy az államnak nem fontos a környezetvédelem?

Mondjuk azt, hogy az eddigi önkéntes munkájukat ennyire becsülték?

Az elmúlt években törekedtünk arra, hogy szorosabbra fonjuk a kapcsolatot a Környezetvédelmi Minisztériummal és az állami természetvédelemmel. Most már látjuk, hogy sikertelenül próbáltuk megértetni velük ajánlatunkat.

Nincs szükségük a több ezer tag által biztosított lehetőségekre, nincs szükség a több száz természetvédelmi projektre, a világszerte veszélyeztetett fajok védelmében, a fontos madárélőhelyek védelmében nyújtott segítségünkre. Nincs szükségük szemléletformáló programjainkra, táborainkra. Hiába rendezzük meg évről évre hazánk egyik legnagyobb természetvédelmi megmozdulását, a Madármegfigyelő Napokat, hiába indítottuk el a rendkívül sikeresnek ígérkező Madárbarát kert mozgalmat.

Nincs szükségük a társadalomra a természetvédelemben?

Az MME Magyarországon alakult, ezért csak a hazai támogatókban bízhat, külföldi segítségre csak kis mértékben számíthat. Bízunk abban, hogy az emberek rácáfolnak a Kormány és a Minisztérium törekvéseire: megmutatják, hogy a társadalom számára fontos a természetvédelem.

További információ:
Horváth Zsolt
ügyvezető igazgató
Tel: 275-62-47, 06-20-9146101
E-mail: horvath.zsolt@mme.hu


Kapcsolódó hírek

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...

Szívesen részt vennél egy európai szintű fajmegőrző program népszerűsítésében? Szeretnéd, hogy a te alkotásod szerepeljen a fokozottan védett rákosi vipera védelmével foglalkozó projekt hivatalos pólóján? Engedd szabadjára a fantáziád és jelentkezz pályázatunkra!