Jégmadár, hegyi billegető és egy tőkés réce pár is hálóba került az egri évzáró gyűrűzésen!

Az év utolsó előtti napján ezzel a beszámolóval kívánunk boldog új esztendőt a természetbarátoknak és minden önkéntesünknek! A jövő évben is várjuk a programokon való részvételeteket és az egyesülethez való csatlakozásotokat! 

Az első gyűrűt az Eger-patakon élő jégmadár kapta (Fotó: Juhász Benedek)

Ragyogó napsütésben és lelkes érdeklődők részvételével zajlott a mai rendezvényünk Egerben, mely egyben az év utolsó madárgyűrűzési bemutatóját is jelentette a Bükki Helyi Csoport szervezésében. A programot Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta. A rendezvényt az Érsekkertben tartottuk - mely helyi jelentőségű védett természeti terület és sok érdekes madárnak ad otthont - nemcsak a "híres-neves" gácsér mandarinrécének. :) Az Eger-pataknak (is) hála egész évben kapunk adatokat itteni madár-megfigyelésekről, és ma szintén sok érdekességet láthattunk, melyet a közösségi oldalunkra (www.facebook.com/mmebukkihcs) feltöltött mappában a fotók is alátámaszthatnak (www.facebook.com/pg/mmebukkihcs/photos/?tab=album&album_id=1376124899107178)! 

A program során jégmadár (Alcedo atthis), hegyi billegető (Motacilla cinerea), mezei verebek (Passer montanus), vörösbegy (Erithacus rubecula) kékcinege (Cyanistes caeruleus), ökörszemek (Troglodytes troglodytes), fekete rigók (turdus merula) és egy tőkés réce (Anas platyrhynchos) pár került a hálóba és meggyűrűzésre. 

Az MME Bükki Helyi Csoportja idén is több, mint 100 közösségi programot szervezett, s február 3-tól Egri Madarászkörön is várja aktív tagjait!

A program a délelőtti órákban élőben az M1 műsorán is adásba került (Fotó: Golen Gerhárd)
A program a délelőtti órákban élőben az M1 műsorán is adásba került (Fotó: Golen Gerhárd),

Csörgőréce (Fotó: Golen Gerhárd)
A rendezvényen való tartózkodásunk alatt az Eger-patak és az Érsekkert élővilágát is megcsodálhattuk; többek közt láttuk a csörgő récét, a mandarinrécét, süvöltőket, csuszkákat, balkáni fakopáncsokat és természetesen a közelünkben szaladgáló mókusokat is (Fotó: Golen Gerhárd),

Mezei veréb (Passer montanus)
Mezei veréb (Fotó: Golen Gerhárd),

Tőkés réce pár (Fotó: Golen Gerhárd)
Az idén kikelt fiatal gácsér egy öreg (közfelháborodásra: idősebb hölgy!) tojó társaságában lelt párra 
:) (Fotó: Golen Gerhárd),

Hegyi billegető (Fotó: Golen Gerhárd)
Hegyi billegető (Fotó: Golen Gerhárd).

Hák Flóra
2016.12.30.