Egy Finnországban gyűrűzött vörös vércsét ért áramütés a Nógrád megyei Palotáson

A finnországi Kauhava település mellett gyűrűzték azt a vörös vércsét, amelyet egy gazdálkodó talált október végén egy középfeszültségű villanyvezeték közelében a Nógrád megyei Palotáson. A madár még élt, de repülni már nem tudott. Az MME szakemberei a madár fém és színes gyűrűi, valamint szárnykrotáliái segítségével azonosították az állat származási helyét és felvették a kapcsolatot a finnországi Turku egyetem kutatóival.

Áramütött vörös vércse (fotó: Papp Ferenc)


Kiderült, hogy a vércsét a megtalálási helyétől 1.723 km-re északra gyűrűzték. Az egyetem munkatársai már 25 éve végeznek kutatásokat egy általuk létesített költőládás telepen, ahol idén 220 költőpáruk volt.


Finnországi vércse-költőláda
A finnországi költőládás telepA finn kutatók vonulási útvonalak megismerése céljából idén először 85 hím példányra erősítettek geolokátort. Azért választották a hímeket, mert ezek hűségesebbek élőhelyükhöz, nagyobb biztonsággal visszatérnek oda, mint a tojók.


Áramütött vörös vércse (fotó: Papp Ferenc)
A pórul járt madár is kapott geolokátort


Az itthon talált hím pontos kora nem ismert, de az biztos, hogy 2010 előtt született. Az állat bár az áramütést túl fogja élni, teljes gyógyulására nincs esély. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park Nógrádi Tájegységének salgótarjáni telepén gondozzák.


Áramütött vörös vércse (fotó: Papp Ferenc)
A szerencsétlenül járt hím (fotók: Papp Ferenc)


A Madárgyűrűzési Központ adatai szerint, finn vörös vércsék viszonylag nagy számban kerültek meg Magyaroszágon. Sajnos számos egyed kerül kézre sérülten vagy elpusztulva, sokukat ér áramütés.


A sérült madár vonulási útvonala
A madár vonulási útvonala


Amennyiben teheti, kérjük segítse felmérő munkánkat és kapcsolódjon be lakókörzetében a középfeszültségű oszlop felmérési munkánkba!
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!A felső kis képen a sérült madár látható
(fotó: Papp Ferenc)

Kapcsolódó hírek

Fiatal vörösbegy (Fotó: Orbán Zoltán)

Itt a nyár utolsó hónapja. Augusztusban a legtöbb faj esetében lezárul a költési szezon, a fiókák már elhagyták a fészket és megkezdték szülői segítség nélküli önálló életüket.

Altaj expedició (Fotó: Bagyura János)

A Bonni Egyezmény által életre hívott nemzetközi kerecsensólyom-védelmi program megvalósításának részeként, az előző években megkezdett munkát folytatva, Bagyura János, Kazi Róbert Prommer Mátyás 2019 június 6-21. közötti időszakban Mongóliában az Altaj-hegységben végzett megfigyeléseket, a mongol kollégákkal közösen.

12. éves hím kerecsensólyom  a fiókáival (Fotó: Bagyura János)

A kerecsensólyom fajmegőrzési program keretében fiókanevelési időszakban (május közepe június eleje) évente közel húsz fészekhez  a MAVIR segítségével vadmegfigyelő kamerákat helyezünk ki. Az akció célja a zsákmányállatok meghatározása, a párokban történt változások megfigyelése, valamint a fióka korban történt mortalitás okainak a pontosabb megismerése.