Schwegler odúk érkeztek Hajdú-Bihar megyébe

Megyénkbe érkezett több mint 200 db ún. Schwegler odú, melyeket az elkövetkező hetekben-hónapokban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel közösen fogunk kihelyezni annak érdekében, hogy ezeket a jövőben szalakóták foglalhassák el.

Schwegler odúk kihelyezésre várva (Fotó: Veszelinov Ottó)

    Hajdú-Bihar megyébe érkezett több mint 200 db ún. Schwegler odú, melyeket az elkövetkező hetekben-hónapokban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel közösen fogunk kihelyezni annak érdekében, hogy ezeket a jövőben szalakóták foglalhassák el. Az odúk az MME által koordinált ROLLER LIFE+ pályázat (www.rollerproject.eu) keretén belül lettek beszerezve.

 

Az odúkihelyezések elkezdődtek, itt éppen Földes határában (Fotó: Veszelinov Ottó)
Az odúkihelyezések elkezdődtek, itt éppen Földes határában (Fotó: Veszelinov Ottó)

 

Simay Gábor természetvédelmi őr egy Berettyóújfalu külterületén kihelyezett odúnál (Fotó: Veszelinov Ottó)
Simay Gábor természetvédelmi őr egy Berettyóújfalu külterületén kihelyezett odúnál (Fotó: Veszelinov Ottó)

    Az országszerte általánosan elterjedt, jellemzően fából készült D-típusú odúk sajnos 5-10 év használatot követően annyira leamortizálódnak az időjárás viszontagságaitól, hogy cserére szorulnak, szétesnek. A Nyugat-Európában elterjedt Schwegler odúra viszont 25 év garanciát vállal a gyártó, az ún. fabeton alapanyagból készült odúnak - amely jó levegő áteresztő és hőmérséklet kiegyenlítő tulajdonságokkal rendelkezik - min. ennyi időt ki kell bírnia. További hasznos információért a következő oldalt ajánljuk:  http://blog.grube.hu/minosegi-schwegler-feszekoduk/ 


    Bízunk benne, hogy ezen odúk kihelyezésével hosszú távra megfelelő és biztonságos fészkelőhelyet tudunk nyújtani a fokozottan védett szalakóta számára.

    Aki többet szeretne megtudni a fajról, a fajjal kapcsolatos hazai tevékenységekről annak ajánlom a fentebb megadott honlapot, illetve ezt az oldalt:http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-corgar

 

Veszelinov Ottó
Területi Iroda Vezető