Haragos sikló élőhelykezelési akció Budaörsön - 2012. november 18. (vasárnap)

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya Haragossikló-védelmi programjának keretében 2012. november 18-án, vasárnap élőhelykezelést szervez a budaörsi Farkas-hegyre. 

Karsztvidék (Fotó: Orbán Zoltán).


A Budaörsi kopárok részét képező, dolomit-sziklagyepekkel borított fokozottan védett területen számos ritka állat- és növényfaj fordul elő. A Szakosztály számára legfontosabb a pannongyík, és legveszélyeztetettebb hüllőfajunk, a haragos sikló jelenléte. Sajnos a sziklagyep körül több helyen idegenhonos fekete fenyőt telepítettek, ami agresszív terjedésével veszélyezteti a sziklagyepeket és az itt előforduló állatokat. Az élőhelykezelési napon a feladata az lesz, hogy az előre letermelt fenyőket az önkéntesek segítségével eltávolítsuk a területről.


Helyszín és megközelítés
A Budaörsi kopárok fokozottan védett területet legcélszerűbb Csillebérc irányából megközelíteni. A Széll Kálmán (korábban Moszkva) tér vagy a Déli pályaudvar felől 21-es autóbusszal Csillebérc, KFKI végállomásig kell leszállni.

Innen a Konkoly Thege Miklós út folytatásaként vezet tovább egy enyhén lejtő, meglehetősen kátyús út, körülbelül 1 km-t. Az aszfaltozott út végén, egy villa bejáratánál balra kell térni a földútra, majd ahol ez kettéágazik, jobbra kell fordulni, át kell menni egy sorompón, majd a Budaörsi kopárokat ismertető információs tábla mellett. Innen az út egyenesen az élőhelyre vezet. Csillebérctől a teljes táv körülbelül 2 km (lásd az alábbi térképet!).

Gépkocsival Csillebércnél, illetve az aszfaltozott út végén lehet megállni (ha valaki bevállalja a kátyúkat).

MME haragos sikló élőhelykezelési programhelyszín térképe (Forrás: Google Maps).
A találkozó és az élőhelykezelési munka helyszíne
(Térkép: Google earth)


Találkozó időpontja
2012. november 18. vasárnap, 9 óra (helyszínt lásd a fenti térképen).


Mit kell hozni?
Munkaeszközöket korlátozottan tudunk csak biztosítani, ezért aki tud, hozzon magával: munkavédelmi kesztyűt, kézi fűrészt, és lehetőség szerint némi élelmet és innivalót!


Mikor marad el a program?
Rossz, esős időjárás esetén a programot elhalasztjuk, amiről a khvsz.mme.hu honlapon adunk tájékozódást.


További információ
Babocsay Gergely - 30/232-7134
Vági Balázs - 20/218-4822


Mindenkit szeretettel várunk!


Babocsay Gergely, Vági Balázs

A felső kis képen haragos sikló élőhely
látható (Fotó: Orbán Zoltán)

Kapcsolódó hírek

Parlagi sasok (Fotó: Horváth Márton)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenhetedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya – hagyományaihoz hűen – 2020-ban is rajzpályázatot hirdet. Pályázni az év hüllője, a keresztes vipera megalkotásával, illetve melanisztikus – azaz fekete – erdei siklók, kockás siklók, vízisiklók rajzaival lehet.