Idén rekordot dönthetünk! - VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom

Meglepő fordulatot vett a madarak gyülekezési üteme. A ma reggeli adatok szerint a számlált madarak meghaladják a tavalyi, adott periódusra eső mértéket, s ha ez a növekedési ütem megmarad, akkor megdöntheti a 2007-es adatokat!

 

Fotó: Csonka Péter


Eddigi híreinkben arról adhattunk számot, hogy a közel 20 fokos október végi időjárás jelentős mértékben befolyásolta a madarak vándorlását, s a korábbi években mért adatokkal szemben, meglehetősen kevés madár érkezett meg eddig telelni.

Az Öreg-tónál 6200 lúd éjszakázik már, 90 %-a nagy lilik, a sirályok száma 3000, kollégáink felfigyeltek egy füstös cankóra is.

A Ferencmajori-halastavaknál 3800 lúd volt látható, volt közöttük 4 vörösnyakú- és 1 örvös lúd.
 

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
 

Kapcsolódó hírek

Az MME szóvivője, Orbán Zoltán, a Hiteles Tájékoztatásért Díj átvételét követően (Fotó: Bodnár Katalin)

Az idei báli szezon egyik legrangosabb hazai eseményeként rendezték meg Budapesten a Szóvivők Bálját, ahol a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének (MSZE) Hiteles Tájékoztatásért Díját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán kapta.

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat (Fotók: Orbán Zoltán)

Miközben az elmúlt közel két évtizedben sajnos legalább megfeleződött (!) a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából is.

A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds együtt immár több évtizede megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét. A tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában készült - magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The...