Kezdő madarász képzés - Zala megye

ELMARAD! A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen?
12 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

Ki tartja a képzést?
A kétnapos képzés házigazdája Varga Júlia és Szász Benedek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Zala Megyei Helyi Csoportjának önkéntesei.

A képzés időpontja: 
2020. április 4-5. (szombat-vasárnap).

A képzés helye és a résztevők száma:
Az elméleti képzés helye a Mindszenty Ifjúsági Ház Botfán (Zalaegerszeg, Várberki út 13.).
A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne az időjárás és a madármozgás függvényében: Zalaegerszeg, Botfa környéke.

A program minimum 10 fő részvételével indul.

Jelentkezési határidő: 2020.03.22.

A képzés programja:

I. (elméleti) nap

08:00-08:30 Résztvevők bemutatkozása a képzési tematika ismertetése

08:30-9:30 I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME]; II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]

9:30-11:30 III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás, MME Nomenclator Bizottság]

12:30-13:30 Ebéd

13:30- 14:30 IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]

14:30-17:30 V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

II. (terepi) nap

10:00- 15:00 Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel Botfán, az előző napon tanult elmélet átültetése a gyakorlatba.

A képzés ára:

MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 12 000 Ft/képzés (2 nap). Nem tagok számára 18 000 Ft / képzés (2 nap). A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe.

A jelentkezés módja, az alábbi űrlap kitöltésével: https://forms.gle/VLfZMGrEZYbZrTzAA
A jelentkezés után a visszaigazoló levélben küldjük meg a fizetéssel kapcsolatos információkat. Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni. Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni.

A képzéssel kapcsolatos kérdésekre Szász Benedek kollégánk tud válaszolni a szaszbenedek@gmail.com email címen, illetve a 0036-20-952-52-35 telefonszámon.

Mit érdemes magunkkal hozni?

Jegyzetfüzetet és tollat. Az első napon pogácsát, kekszet, teát biztosítunk. A második, terepi napra javasoljuk, hogy mindenki hozzon magával némi harapnivalót és ivóvizet. A többi szükséges felszerelést: madárhatározó, távcső, teleszkóp mindkét napon az MME biztosítja. Akinek van távcsöve, fényképezőgépe, azt érdemes a terepi napra elhoznia. A képzési hétvégén az alábbi madárhatározó régebbi (zöld, fekete) és legújabb (türkiz) kiadását használjuk, aki ilyennel rendelkezik, ezt is használni tudja mindkét napon: KILLIAN MULLARNEY, LARS SVENSSON, DAN ZETTERSTRÖM, PETER J. GRANT: MADÁRHATÁROZÓ. PARK KIADÓ

Szeretettel várunk mindenkit!

Kapcsolódó hírek

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.

Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.