2017.01.06
Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

2017 év kétéltűje – a mocsári béka

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2017-ben a mocsári békát választotta az év kétéltűjének, mert egyfelől csodálatos látványt nyújtanak a kék nászruhás hímek, másrészt pedig aggasztó tény a csökkenő állományuk.


A mocsári béka a valódibéka-félék (Ranidae) családjába tartozik, ezen belül a barna- vagy bajszosbékák csoportjába. A többi barnabékától sok esetben nehéz, szinte lehetetlen megkülönböztetni. Nem így a nászidőszakban, mely során a hímek égszínkékre színeződnek, ahogy az díjnyertes természetfotókról sokaknak ismerős lehet, miközben magát a jelenséget élőben annál kevesebben figyelhették meg.


Mocsári béka  (felül) és erdei béka (alul) lábhossza jelentősen eltér
(Fotó: Babocsay Gergely).

 

Élőhelye, életmódja

A nedves, de nem túlzottan magasan fekvő élőhelyekhez, például: az alföldi Turjánvidék, Szatmár-Bereg lápjai, a Kis-Balaton vagy a Tisza és a Dráva ártéri erdőségeihez kötődik. Kifejlett korában a szárazföldön tartózkodik. Főleg éjszaka és esős időben, vagy a hajnali harmattól nedves növényzetben vadászik. Gerinctelen állatokkal táplálkozik.


Mocsári béka észlelések a Herptérképen

Szaporodása

Kora tavasszal, többnyire márciusban szaporodik. „Robbanásszerű” szaporodás jellemző rá, vagyis a nászidőszak rövid ideje alatt nagy párzási gyülekezeteket alkot. Előbb a hímek jelennek meg a sekély állóvizekben és gyorsan magukra öltik kék nászruhájukat, a nőstények néhány nappal később követik őket. Hangjuk viszonylag halk, rövid tülkölésük vége a borospalackból kihúzott dugó hangjához hasonlóan pukkan, de a sok hím együttesen nagy zajt tud csapni. A legkisebb zavarásra is egy szempillantás alatt a víz alá merülnek. Az érkező nőstényekre gyorsan rávetik magukat a hímek, és azonnal megpróbálják hátulról átölelni őket (amplexus vagy párzási ölelés). Nemegyszer többen csimpaszkodnak egy nőstényre.


Amplexus vagy párzási ölelés

 

A gömbölyű petecsomóikat a nőstények egymáséihoz tapasztva helyezik a sekély víz fenekére. Ebihalai körülbelül 2 hét alatt kelnek ki, karcsúak és sötétbarna alapon világos foltosak. Állkapcsi szaruléceikkel algákat kaparnak le a víz alatti tereptárgyakról. Május végén-júniusban, körülbelül 1,5 cm-es békákká alakulnak át.


A mocsári béka petecsomói a gyorsan leszáradó
időszakos vízállásokban könnyen szárazra
kerülnek (Fotók: MME Kétéltű- és
Hüllővédelmi Szakosztály)

 

Rövid idejű pompa

A mocsári békák hímjei csupán néhány napra öltenek kék nászruhát. A kék szín kiterjedése és intenzitása egyedenként változó, de valószínűleg nem a hímek rátermettségét jelzi. A feltűnő külső inkább arra szolgálhat, hogy a hímek messziről felismerjék egymást a sűrű szaporodási gyülekezetekben, és ne egymással próbáljanak párba állni. Az élőhelyükről kiemelt hímek órák leforgása alatt visszabarnulnak.

 

Veszélyeztető tényezők

A mocsári békának zavartalan, természetes állapotú élőhelyre van szüksége. Sikeres szaporodása a tavaszi vízviszonyokon múlik. Az utóbbi évek aszályos tavaszai miatt egyedszáma lecsökkent.

 

Hogyan segíthet?

Várunk minden mocsári békával, és egyben kétéltűvel és hüllővel kapcsolatos észlelést (lehetőleg fényképpel) az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára (herpterkep.mme.hu). A feltöltött észlelések révén pontosabb képet kaphatunk hazánk kétéltűinek és hüllőinek természetvédelmi helyzetéről.

Az alábbi anyagokat azok számára, akik szeretnének közreműködni a mocsári béka népszerűsítésében:

Képválogatás a mocsári békáról, az év kétéltűjéről

Letölthető előadás a mocsári békáról, az év kétéltűjéről

Az MME támogatása


Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!