Madárpusztítást észleltem! - Mit tehetek?

A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak. A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen!

 Levert molnárfecskefészkek (Fotó: Orbán Zoltán).


Bármennyire megdöbbentő is, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság egy része egyre kevésbé toleráns a velünk együtt élő állatok iránt. Zavarja őket a falusi kakaskukorékolás, a ház előtti gólyafészek és az eresz alatti fecskecsalád ("zajosak és piszkosak" - mondják), és ezért feljelentik az állattartó szomszédot, nyíllal lelövik a gólyákat, légpuskázzák a fecskéket, leverik a tojásos és fiókás (!) fészkeket (néhány a megtörtént esetek közül). Sokszor a nemtörődömség, a törvények "nemismerete" áll a fecskepusztítás hátterében.

Ennek tipikus esete, amikor az előző évekről ottmaradt építkezési földhalmokat (jellemzően út- és autópálya építésekkor) május-augusztus folyamán, tehát a gyurgyalagok és partifecskék költési időszakában dózerolják el - "természetesen" a madarakkal együtt.

 

Mit tehetünk?

Ha törvénytelen madárpusztítást tapasztalunk, veszélyeztetett fecskefészkekről vagy -telepekről szerzünk tudomást, a megyei kormányablakhoz fordulhatunk. Mivel a zöldhatóságok 2015 tavaszától beolvadtak megyei kormányhivatalokba, ezek kötelesek és jogosultak eljárni minden ilyen bejelentés ügyében. A megyei kormányhivatalok elérhetőségeit itt találja >>

Természetvédelmi ügyekben a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság munkatársai tudnak a leggyorsabban a területre érni, a nemzeti parkok területi elhelyezkedéséről és elérhetőségeiről itt tájékozódhat >>

Természetesen az MME-hez is lehet bejelentést tenni, mivel azonban az egyesület civil szervezetként semmiféle ellenőrzési és hatósági jogkörrel nem rendelkezik (ebben a tekintetben az MME is az állampolgárokkal azonos jogérvényesítési körbe tartozik), a bejelentéseket mi is csak továbbítani tudjuk a hatóságokhoz.

fecskefigyelo.mme.hu
Látogasson el Ön is a lakossági fecske oldalra és védelmüket segítse
megfigyelési adatainak feltöltésével. Köszönjük!

 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Orbán Zoltán