Meghívó - Madárszámlálók és Madárgyűrűzők II. Országos Találkozója, 2018. február 24-25.

Kedves Kollégák!

Szeretettel meghívunk minden madármegfigyelőt és madárgyűrűzőt a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők II. Országos Találkozójára!

Időpont: 2018. február 24-25.

Ide kattintva a meghívó letölthető nyomtatható verzióban, PDF formátumban >>

Helyszín: Budapest

1. nap: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István Konferenciaterem, földszint)

2. nap: Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ, Hármashatárhegyi út 3. (Turistaház)

Mivel a 2. nap helyszíne az MMOT résztvevők többségének talán még ismeretlen, ezért a Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ megközelítéshez néhány információ:

 • A személygépkocsival érkezőket kérjük, hogy ha van hely a kocsiban, akkor a Fenyőgyöngyénél várjanak be egy autóbuszt, s ha érkezik gyűrűző munkatárs, vegyék fel!
 • Közösségi közlekedéssel a Kolosy térről induló 65-ös vagy 65A jelzésű busszal a Fenyőgyöngyéig kell menni. Mivel innen a találkozó helye gyalogosan még legalább 30-40 perc, ezért igyekszünk megszervezni a további szállítást. A busz menetrendhez igazítva lesz minimum egy személygépkocsi a Fenyőgyöngyénél vasárnap reggel, 8:17-kor és 8:37-kor. Hétvégén a 65-ös busz a Kolosy térről 20 percenként indul: http://www.bkk.hu/apps/menetrend/pdf/0651/20160116/1.pdf

Előzetes regisztráció mindkét napra kötelező, mivel a megrendelésekhez a résztvevők számát időben kell leadnunk (étkezések, szállás, terembérletek).

Kérjük, hogy mielőbb regisztráljon, de legkésőbb 2018. február 11-ig!

A regisztráció módja:

Tervezett program az 1. napra (február 24. szombat):

10:00 – 16:00 TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István terem, földszint)

Az első napon lesz a „klasszikus” értelemben vett „MMM Országos Találkozó”, ahová minden korábbi, jelenlegi és leendő felmérőnket várjuk, s ahol bemutatjuk az országos programok (MMM, MAP és röviden a madárgyűrűzés) éves eredményeit és megtartjuk a 2017-ben felmérést végzők ajándéksorsolását.

Az ebédszünetben megvendégeljük a jelenlévőket, ezért fontos, hogy az első nap résztvevői is mindannyian regisztráljanak!

 • 10 órától, délelőtt – Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) és a Madáratlasz Program (MAP) 2017. évi történéseinek összefoglalója (áttekintés számokban, térképeken stb.), a felmérések eredményeinek részletes bemutatása
  • MMM: gyakori madárfajok trendjeinek alakulása, biodiverzitás indikátorok (Dr. Szép Tibor);
  • MAP: felmérések, eredmények, EBBA2 adatszolgáltatás, EuroBirdPortal, adatbázis fejlesztések és a 2018-ra tervezett munkák ismertetése, megvitatása (Nagy Károly).
 • Ebédszünet – kávéval, üdítővel és harapnivalóval vendégeljük meg a rendezvény résztvevőit.
 • madárgyűrűzés 2017. évi eredményeinek rövid bemutatása (Karcza Zsolt).
 • Az MMM és MAP ajándékok kisorsolása a 2017-ben felméréseket végzők között, a már megszokott szabályok szerint.
 • A résztvevők által felvetett témák megvitatása. Amennyiben van olyan téma, amelyet szeretnének megvitatni a rendezvényen, kérjük, jelezzék valamelyik elérhetőségünkön!

Tervezett program a 2. napra (február 25. vasárnap):

09:00 – 16:00 Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ, Hármashatárhegyi út 3.

Az második napon lesz a „klasszikus” értelemben vett gyűrűzőtalálkozó.

A 2. nap résztvevőinek szállását és étkezéseit mi biztosítjuk, ezért is kérjük az on-line regisztrációs űrlap kitöltését legkésőbb február 11-ig!

Gyűrűzőtalálkozó

 • 9:00 – 9:30 Megnyitó és a Madárgyűrűzési Központ rövid beszámolója, 2018. évi munkatervének és pénzügyi helyzetének bemutatása.
 • 9:30 – 10:30 MME Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály ülése, az új szakmai szabályzatok megvitatása 1.
 • szünet
 • 10:45 – 12:30 MME Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály ülése, az új szakmai szabályzatok megvitatása 2.
 • 12:30 – 13:30 Ebédszünet
 • 13:30 – 14:00 MME Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály ülése, a szakosztály új működési szabályzatának megvitatása
 • 14:00 – 15:00 A madárgyűrűző állomások és madárgyűrűzési projektek rövid beszámolói (projektenként max. 10 perc) 1.
 • szünet
 • 15:15 – 16:00 A madárgyűrűző állomások és madárgyűrűzési projektek rövid beszámolói (projektenként max. 10 perc) 2.
 • 16:00 – 16:05 Ajándékhálók kisorsolása

A szakosztályi ülés szakmai anyagait a Madárgyűrűzési Központ február elején teszi közzé és erről értesíti az összes madárgyűrűzőt!

Madárgyűrűzési igazolványok kiadása és gyűrűfelvétel lehetőség a helyszínen (igyekezzetek úgy szervezni a gyűrűigényeket, hogy ne kelljen postázni)

 

Üdvözlettel: Nagy Károly, Karcza Zsolt, Lukács Katalin Odett, Görögh Zoltán, Dr. Szép Tibor

A rendezvényt az MME Monitoring és Kutatási Csoportja szervezi, „A Vonuló Madarakért Alapítvány” támogatásával.

Kapcsolódó hírek

Az ünnepi szakosztályi ülést tengerimalac-sivítás kísérte

Advent második vasárnapján rendeztük meg szokásos évértékelő ünnepi összejövetelünket a Fővárosi Állat- és Növénykert Szeráj-termében, a szomszéd helyiségben élő majd 50 tengerimalac sivító lelkesedése mellett.  

Az MME Börzsönyi Helyi Csoportja két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak...

Kuhi Szabadszállás térségében, 2018.12.03. (Fotó: Orbán Zoltán)

A madármegfigyelők számára különösen mozgalmasnak bizonyult az idei november. Első alkalommal tűnt fel nálunk egy lazúrcinege, majd a hónap utolsó napján Szabadszálláson került elő egy különleges, miniatűr ragadozómadár, egy kuhi is, melynek ez még csak a második előfordulási adata hazánkban.