Szándéknyilatkozat elfogadásával zárult az MME és a BirdLife közös konferenciája

29 ország 120 szakemberének részvételével zajlott a “Power lines and bird mortality in Europe” című nemzetközi konferencia, amelyet az MME és ernyőszervezete a BirdLife International szervezett. A MAVIR székházában tartott találkozón áttekintették a madarak egyik legfőbb halálozási okának számító áramütéssel kapcsolatos problémákat.

MAVIR konferencia (fotó: Szász Péter)


A távvezeték-oszlopokon történő áramütés és vezetékkel ütközés egész Európában jelentős madárvédelmi és hálózatüzemeltetési probléma, amelynek megoldása csak összehangolt munkával lehetséges. A villamosenergia-ipari vállalatok és a természetvédők egyaránt érdekeltek abban, hogy csökkentsék az áramütött madarak számát.

Halmos Gergő köszöntőbeszéde (fotó: Szász Péter)
Az MME részéről Halmos Gergő köszöntötte a résztvevőket


A konferenciával egy napon elindult a "Vércse valóságshow" a MAVIR honlapján. Mostantól bárki a nap 24 órájában figyelemmel kísérheti egy nagyfeszültségű oszlop tetején fészkelő vércsepár életét.


Az eseményen 29 ország 120 szakembere vett részt


A konferencia díszvendége


A cégek bemutatták madárvédelmi megoldásaikat
(Fotók és videó: Szász Péter)


MME/BirdLife Hungary would like to say a special thank
you to sponsors and supporters for making this
conference possible.Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kapcsolódó hírek

Fiatal vörösbegy (Fotó: Orbán Zoltán)

Itt a nyár utolsó hónapja. Augusztusban a legtöbb faj esetében lezárul a költési szezon, a fiókák már elhagyták a fészket és megkezdték szülői segítség nélküli önálló életüket.

Altaj expedició (Fotó: Bagyura János)

A Bonni Egyezmény által életre hívott nemzetközi kerecsensólyom-védelmi program megvalósításának részeként, az előző években megkezdett munkát folytatva, Bagyura János, Kazi Róbert Prommer Mátyás 2019 június 6-21. közötti időszakban Mongóliában az Altaj-hegységben végzett megfigyeléseket, a mongol kollégákkal közösen.

12. éves hím kerecsensólyom  a fiókáival (Fotó: Bagyura János)

A kerecsensólyom fajmegőrzési program keretében fiókanevelési időszakban (május közepe június eleje) évente közel húsz fészekhez  a MAVIR segítségével vadmegfigyelő kamerákat helyezünk ki. Az akció célja a zsákmányállatok meghatározása, a párokban történt változások megfigyelése, valamint a fióka korban történt mortalitás okainak a pontosabb megismerése.