Több mint 5.900 madarat sikerült megjelölni a dávodi gyűrűzőtáborban az idén

67 madárfaj 5.909 egyede kapott gyűrűt a dávodi madarásztáborban az idén. A munka július utolsó hetétől kezdve szeptember végéig 9 héten keresztül folyamatosan, majd október végén egy újabb hétig zajlott. A madarakat 20 db, egyenként 12 méteres halóval fogták, 14 háló nádasban, 6 pedig bokros élőhelyen volt kifeszítve.

széncinege kézben (fotó: Bajor Zoltán)


A 10 hét alatt 690 visszafogást regisztráltak, 9 egyed viselt külföldi gyűrűt.

Az eredményeket összesítő táblázatot itt találják >>Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Mórocz Attila
A felső kis képen kézben tartott széncinege látható
(Fotó: Bajor Zoltán)

Kapcsolódó hírek

A sérült madár (Fotó: Görögh Zoltán).

2018.05.07-én Görbeháza határában terepi ellenőrzés során a szalakótavédelmi LIFE+ projektünk területi koordinátora egy törött szárnyú szalakótát talált. Mivel a madár röpképtelen állapotban volt, befogta, majd 09-én reggel a Hortobágyi Madárkórházba szállította.

Május 11-én zajlott a 2018-as Madarak és Fák Napja Országos Verseny döntője, melyen a területi fordulóról továbbjutó legjobb csapatok mérték össze tudásukat. A döntőre Kecskeméten, a Természet Házában került sor.

Alkalmilag nappal is meg-megszólaló füttyögésük alapján akár meg is pillanthatjuk az ágak között rejtőzködő füleskuvikot (Fotó: Orbán Zoltán)

A sorozat zárásaként most a kevésbé közismert, de a lakott területeken is egyre gyakoribb, terjedőben lévő füleskuvik fészkelő állományának felmérésében tudnak segíteni az emberek. Ez azért fontos, mert gyakorisága ellenére nagyon pontatlan becsléseink vannak ennek az apró bagolyfajnak az országos állományáról.