Több mint 5.900 madarat sikerült megjelölni a dávodi gyűrűzőtáborban az idén

67 madárfaj 5.909 egyede kapott gyűrűt a dávodi madarásztáborban az idén. A munka július utolsó hetétől kezdve szeptember végéig 9 héten keresztül folyamatosan, majd október végén egy újabb hétig zajlott. A madarakat 20 db, egyenként 12 méteres halóval fogták, 14 háló nádasban, 6 pedig bokros élőhelyen volt kifeszítve.

széncinege kézben (fotó: Bajor Zoltán)


A 10 hét alatt 690 visszafogást regisztráltak, 9 egyed viselt külföldi gyűrűt.

Az eredményeket összesítő táblázatot itt találják >>Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Mórocz Attila
A felső kis képen kézben tartott széncinege látható
(Fotó: Bajor Zoltán)

Kapcsolódó hírek

Nagy fakopáncs óriás cinkegolyón / Great Spotted Woodpecker at giant fat ball bird feeder (Fotó: Orbán Zoltán)

Természetesen nem téved, aki a kétlábúság mellett teszi le a voksát. Gyakorlati szempontból azonban a klasszikus életmódot folytató harkályok farka harmadik lábként funkcionál, mely nélkül ezek a madarak képtelenek lennének meghódítani a fatörzsek világát.

Telelő erdei fülesbaglyok Túrkevén 2018 januárjában (Fotó: Orbán Zoltán)

Ezekben a napokban Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson több mint 1000 erdei fülesbagoly és néhány réti fülesbagoly telel – szó szerint az emberek feje felett. Ilyen nagyságrendű gyülekezésről máshol nincs tudomásunk Magyarországon, de ezek a számok európai viszonylatban is kiemelkedőek.

Telelő erdei fülesbaglyok (Fotó: Orbán Zoltán)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.