Nem nehéz és nem késő elkezdeni

A Zempléni Helyi Csoportnál is meghirdettük a "Kezdő madarász vagyok!" című képzést, amely eddig az MME több helyi csoportjánál is nagy sikert aratott. Elképzeléseinket messze felülmúlta, és a képzés népszerűségét bizonyítja, hogy pár héten belül több mint 30 érdeklődő jelentkezett.
 

Kezdő madarász képzés a Zemplénben (Fotó: Balogh Katalin)

 

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába. 

A tanfolyamra az ország különböző tájairól - Budapestről, Bicskéről, Tardosról, Gödöllőről, Miskolcról, Szegedről, és Fejér megyéből is - érkeztek tanulni vágyó madárbarátok. 

A szükséges tananyag elsajátítása és az ezt követő közös terepi gyakorlás érdekében a képzésünket két egymást követő hétvégi napon, 2018. augusztus 18-19-én szerveztük meg.

A meghirdetett időpontban végül egy vegyes korosztályból álló, csillogó szemű, 19 fős csoport gyűlt össze Boldogkőújfaluban, a helyi közösségi házban.

A szombati napon elméleti oktatást tartottunk, ahol a madarászat kezdeteitől és alapjaitól kezdve a madarászat típusain és eszközein át ismertettük a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat, valamint bemutattuk a madárhatározót és annak megfelelő használatát. Az elméleti anyagon kívül igyekeztünk praktikus tanácsokkal is ellátni a kíváncsi hallgatókat. 
 

Madármegfigyelés a terepi napon (Fotó: Balogh Katalin)
Madármegfigyelés a terepi napon (Fotó: Balogh Katalin)


A vasárnapi terepi napon az előző nap elhangzottakat szerettük volna a gyakorlatba átültetni. Távcsővel és madárhatározóval felszerelkezve elindultunk Boldogkőújfalu utcáin, miközben megfigyelhettük az ember közelében élő madarakat.
 

Gyülekező füsti fecskék (Fotó: Hámori Anna)
Gyülekező füsti és molnárfecskék (Fotó: Hámori Anna)
 

A reggeli napfényben füsti és molnárfecskék gyülekeztek vándorútjuk előtt a vezetékeken. Rajtuk, valamint zöldikéken, házi és mezei verebeken, balkáni gerlén, szürke légykapón, a faluból kifelé haladva pedig tövisszúró gébicseken és nyaktekercsen is gyakorolhattuk a távcsővel történő megfigyelést. 


Ismerkedés a madárgyűrűzéssel (Fotó: Hámori Anna)
Ismerkedés a madárgyűrűzéssel (Fotó: Hámori Anna)


A képzés hetében zajlott a zempléni madarász- és gyűrűzőtábor is, így adott volt a lehetőség, hogy kilátogassunk a gyűrűzőtáborunk helyszínére is. Az időjárás nekünk kedvezett, sok madár akadt a hálókba, így számos fajjal ismerkedhettünk meg, kézből is alaposan megfigyelve a madarakat. 
 

Látogatás a madárgyűrűzés helyszínén (Fotó: Balogh Katalin)
Látogatás a madárgyűrűzés helyszínén (Fotó: Balogh Katalin)

 

Te is kíváncsi vagy ránk? Őszapó gyűrűzés után. (Fotó: Hámori Anna)
Te is kíváncsi vagy ránk? Őszapó csapat gyűrűzés után. (Fotó: Hámori Anna)

 

A gyűrűzés szüneteiben szerencsénkre hosszabb időn keresztül teleszkóppal is megfigyelhettünk egy parlagi sast, melyet a legtöbben akkor láttak először.

A déli órákban még egy rövid sétát tettünk a közeli szőlőültetvények alján, ahol a nagy meleg ellenére széncinegéket, vörösbegyet, molnár- és füstifecskéket, szajkót, hollót, karvalyt és egerészölyvet láthattunk-hallhattunk. 

A képzés végén a résztvevők egy oklevéllel és sok hasznos információval gazdagodtak.
A két nap alatt kedves, lelkes és ügyes madármegfigyelőkkel ismerkedtünk meg.
Bízunk benne, hogy a megszerzett tudásukat kamatoztatva ezután is gazdagítják majd a madarászok népes és hasznos táborát, és találkozunk még a jövőben!


A zempléni "Kezdő madarász vagyok!" képzés okleveles résztvevői (Fotó: Balogh Katalin)
A zempléni "Kezdő madarász vagyok!" képzés okleveles résztvevői (Fotó: Balogh Katalin)


Gratulálunk, és sikeres madármegfigyeléseket kívánunk mindenkinek!
 

Balogh Katalin
MME Zempléni Helyi Csoport