100 helyszín, 2.500 ember, 449 ezer madár - véget ért az EMN

130 hazai helyszínen, közel 3.500 ember vett részt az október első hétvégéjén megrendezett Európai Madármegfigyelő Napokon. A számlálók 465 ezer madarat regisztráltak, magasan a legtöbbet seregélyből (373.000). A második helyen a tőkés réce (8.900) végzett, őt követte a dankasirály (7.700).

seregély (fotó: Máté Bence)


A BirdLife rendezvényén 37 ország vett részt és az eddig beérkezett adatok szerint 1.770 helyszínen 50.000 ember több mint 4 millió madarat számolt össze. A seregély európai szinten is a legtöbbször megfigyelt madár volt az idei játékban.

Magyarország a helyszínek és a látott madarak számát nézve a 4. a résztvevőket tekintve az 5. helyen végzett. A hétvége hazai különlegessége egy törpesármány volt, amelyet a fenékpusztai gyűrűzőállomáson fogtak, ez a faj negyedik előfordulása nálunk. A szokatlanul nyárias időjárás miatt számos vonuló madárfaj egyedei kerülhettek még a szemünk elé, többek között gyurgyalagok, vadgerlék, molnár- és füsti fecskék, valamint két batla.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy hozzájárultak hazánk jó helyezéséhez a nemzetközi versenyben!


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Berényi Zsombor, Szász Péter
A fenti kis képen seregély látható
(fotó: Máté Bence)

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.