10 év a gyurgyalagért!

10 éves az MME Gyurgyalagvédelmi Programja, amelyben 23 területi koordinátor, és összesen több mint 250 természetvédelmi szakember, madarász, és kutató vesz részt. Európa talán legszínpompásabb madarának hazai állománya a kutatás első éveiben csökkent, majd az utóbbi időben stagnált, illetve bizonyos területeken növekedésnek indult.


Fotó: Bagdi Antal

A gyurgyalag telepesen fészkel, partfalakba, löszfalakba, homokbányák falába kaparja akár két méter hosszú vízszintes költőüregét. A fajt leginkább veszélyeztető tényezők is a költőhelyével kapcsolatosak: gyakori, hogy fészkelési időben megbontják a partfalat, vagy éppen ilyenkor helyeznek újra üzembe egy homokbányát, s ugyancsak gyakran előfordul, hogy a felhagyott bányát szeméttel, vagy sittel töltik fel.

A gyurgyalag állománya Európában általában csökken, nálunk egyelőre még 20 000 – 30 000 fészkelő pár található. Annak érdekében, hogy ezt a gyönyörködtető természeti értéket megőrizhessük, a fajvédelmi program szakemberei hatékony védelmi módszerek kidolgozására és alkalmazására törekszenek, a helyi közösségek és gazdálkodók bevonásával.

Kapcsolódó hírek

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.

Gólyales program

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales!  A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a...