10 év a gyurgyalagért!

10 éves az MME Gyurgyalagvédelmi Programja, amelyben 23 területi koordinátor, és összesen több mint 250 természetvédelmi szakember, madarász, és kutató vesz részt. Európa talán legszínpompásabb madarának hazai állománya a kutatás első éveiben csökkent, majd az utóbbi időben stagnált, illetve bizonyos területeken növekedésnek indult.


Fotó: Bagdi Antal

A gyurgyalag telepesen fészkel, partfalakba, löszfalakba, homokbányák falába kaparja akár két méter hosszú vízszintes költőüregét. A fajt leginkább veszélyeztető tényezők is a költőhelyével kapcsolatosak: gyakori, hogy fészkelési időben megbontják a partfalat, vagy éppen ilyenkor helyeznek újra üzembe egy homokbányát, s ugyancsak gyakran előfordul, hogy a felhagyott bányát szeméttel, vagy sittel töltik fel.

A gyurgyalag állománya Európában általában csökken, nálunk egyelőre még 20 000 – 30 000 fészkelő pár található. Annak érdekében, hogy ezt a gyönyörködtető természeti értéket megőrizhessük, a fajvédelmi program szakemberei hatékony védelmi módszerek kidolgozására és alkalmazására törekszenek, a helyi közösségek és gazdálkodók bevonásával.

Kapcsolódó hírek

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.

Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.