130 éve született Csörgey Titusz

A kíváló természettudós születésének 130. évfordulóján emlékkiállítás

nyílik a Balaton-felvidéki Ábrahámhegyen.

Csörgey Titus világviszonylatban is a kiemelkedő természettudósok, ornitológusok közé tartozott. Herman Ottó tanítványaként kezdte a pályáját, és igen rövid idő alatt a madarász szakma legjobbjai közé emelkedett. Érdemes megemlíteni, hogy tudóstársaival ellentétben ő közérthető nyelvezettel fogalmazta meg tanait, fontos céljának tartotta, hogy a hétköznapi emberek számára is népszerűsítse az ornitológia tudományát. Több madártant népszerűsítő munkája - például az Útmutató a mesterséges fészekodvak alkalmazásához (Budapest, 1913) című - semmit nem vesztett aktualitásából a mai napig. Az pedig már csak a színes adalékok közé tartozik, hogy mindemellett elismert madárillusztrátorként is számon tartották. Összefoglalva tehát, Csörgey Titus XX. század eleji népszerűsége kettős gyökerű. Egyrészt fakad a közérthető tudós magatartásból, másrészt a "madármunkások" szeretetéből, az értük való tenni vágyás gyakorlattá formálásából.

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.