15 éves gólyatöcs

Pár napja egy fémgyűrűs gólyatöcsöt figyeltek meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Borsodi-dűlő nevű szikes taván (Hadarics Tibor).

A 15 éves, cseh gyűrűs gólyatöcs (Fotó: Hadarics Tibor)

A madárról elegendő nagy felbontású, jó minőségű fénykép készült, amelyek alapján összerakható volt a teljes gyűrűszám. Ezt a gólyatöcsöt fiókakorában gyűrűzték 2007 nyarán, Csehországban (České Budějovice-i járásban). Ez az első cseh gyűrűs gólyatöcs, ami megkerült Magyarországon. Csehországban ezidáig kevesebb, mint harminc gólyatöcsöt gyűrűztek, így ez egy igen szerencsés megkerülési adat. A gyűrűzés és a mostani megfigyelés között 15 év telt el, ezzel megelőzi az eddig ismert legidősebb gyűrűs gólyatöcsöt. Ez utóbbi egy spanyol gyűrűs példány volt, amelyet a gyűrűzését követően 10 év elteltével figyeltek meg.

A legidősebb gyűrűs madarak adatai itt érhetőek el (EURING  Longevity List):
https://euring.org/files/documents/EURING_longevity_list_20170405.pdf

Nem tudhatjuk, hogy hány éves lehet ma a világon a legidősebb gólyatöcs, de az most már biztos, hogy egy ilyen madár akár 15 évig is elélhet.


A megfigyelt cseh gyűrűs gólyatöcs megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon ez a 12. megkerült külföldi gyűrűs gólyatöcs. Korábban Franciaországban (Vendée), Olaszországban (7 példány), Portugáliában (Estremadura), Szerbiában (Vajdaság) és Spanyolországban (Baleári-szigetek) jelölt példányok kerültek meg hazánkban.

Itthon eddig összesen 429 gólyatöcsöt gyűrűztek, amelyek közül nyolc került meg külföldön, Ausztriában (4 példány), Németországban, Olaszországban (2 pld.) és Lengyelországban.


Külföldi vonatkozásű gólyatöcs megkerülések (Madárgyűrűzési Központ)

A gólyatöcs széles elterjedésű madárfaj, a legtöbb kontinensen állandó, európai és közöp-ázsiai állománya vonuló. A hazai gólyatöcsök Afrika vizes élőhelyein és partvidékén telelnek, ahonnan március-áprilisban érkeznek vissza. Kopár, sekély vízborítású helyeken költ, általában laza telepeket alkot.


A 15 éves, cseh gyűrűs gólyatöcs (Fotó: Hadarics Tibor)

További információ és megkerülési térképek a gólyatöcsről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-himhim