160 gyöngybagolyfióka született tavaly Baranya megyében

A kedvező időjárásnak köszönhetően 160 gyöngybagolyfióka repült ki a Baranya megyei költőládákból tavaly. 2010-ben ugyanennyi költés során 67 fiókát neveltek fel a szülőpárok. Amíg tavaly előtt a költések 44,7%-a ment tönkre, tavaly ez az arány 15,8 % volt.

gyöngybagolyfiókák (fotó: MME Baranya Megyei Csoport)


A baranyai templomtornyokba kihelyezett 154 költőládából tavaly 43-at foglaltak el a baglyok. A ládafoglalási arány 27,9%-os volt, ez csaknem azonos az azt megelőző évivel. Összesen 35 pár gyöngybagoly és 11 pár macskabagoly megtelepedését regisztrálták az MME Baranya Megyei Csoportjának munkatársai. A védelmi program 1987-es kezdete óta eddig 3618 gyöngybagolyfióka (912 költésből) és 504 macskabagoly-fióka (203 költésből) repült ki a költőládáikból.

1% az MME támogatására - www.mme.hu

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


MME Baranya Megyei Csoport
A fenti kis képen gyöngybagolyfiókák láthatók
(fotó: Bank László)
Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...