1700 fölött a Rákosi-vipera védelmi Központban született viperák száma

A rákosi vipera védelmi LIFE program egyik sarokköve a rákosi viperák mesterséges szaporítása, hiszen szabadon csak kevés és kisméretű állományokban él ez a különösen védett hüllő.

 

A 2013-as évben a Rákosi vipera védelmi központban 307 kis vipera látta meg a napvilágot, ami ugyan elmarad a tavalyi eredménytől, de sikeresnek mondható. Az elhúzódó tél és a nyár eleji hűvös idő miatt későn indult a szaporodási időszak, de szerencsére sikerült behozni a lemaradást. Az idei szaporulattal már 1700 fölé emelkedett a vipera-védelmi program keretében született rákosi viperák száma, ami a program indulásakor becsült teljes magyarországi állomány 3-szorosa.

 

A Rákosivipera-védelmi Központban született viperák száma 2004-2013 (forrás: http://www.rakosivipera.hu)
A Rákosivipera-védelmi Központban született viperák száma 2004-2013
(forrás: http://www.rakosivipera.hu)

 

Az átlagos alomméret, hasonlóan a korábbi évekhez 10 volt, a legtermékenyebb nősténytől 16 kis vipera született. Az idei szaporulattal 133 nőstény és 174 hím egyeddel nőtt a hazai állomány. Az újszülött viperák átlagos súlya 2,4 g, hosszuk 138 mm.

 

A születés pillanata (Fotó: Herbót Erzsébet)
A születés pillanata (Fotó: Herbót Erzsébet)

 

Kapcsolódó oldalak

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...