2012 év végi köszöntő

Az év végéhez közeledve az alábbi összefoglalóval szeretnénk megköszönni mindenkinek, hogy velünk tartott az év során!
Madárdalos új évet kívánunk minden kedves tagunknak és támogatónknak!

MME logóTisztelt Tagtársunk! Tisztelt Támogatónk! Kedves Barátaink!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapításának 38. évében az év madara az egerészölyv volt. Az év madara vadászhatóságának kezdeményezése alapján indult vitát februárban egy megállapodással zártuk, melynek következtében az év madara védett maradt. Ez különösen fontos volt akkor, amikor már az év elején előkerültek ragadozómadarak illegális pusztításának újabb esetei és beindítottuk új LIFE+ programunkat a madarak ellen elkövetett bűncselekmények visszaszorítására. További sajnálatos aktualitást adott a program kezdésének, hogy az év elején soha nem látott ragadozómadár-pusztításról gyűjtöttünk információkat és mutattuk be a nagyközönségnek.

Szervezetünk életében újdonságokról számolhatunk be, mivel idén megalakult az Emlősvédelmi Szakosztály, a sok önkéntest megmozgató Kétéltű és Hüllővédelmi szakosztályunk először választotta meg az év hüllőjét, ami a kuszma lett. Küldöttközgyűlésünkön elfogadtuk az MME új stratégiáját, kitüntettük tagtársainkat és Schmidt Egont megválasztottuk Tiszteletbeli Elnökünknek. A küldöttközgyűlésre készült el 2011. évi jelentésünk és közhasznúsági jelentésünk is. Az Észak-Alföldi Operatív Program támogatásának köszönhetően megnyithattuk új irodánkat Debrecenben, ami fontos lépés területi munkánk megerősítése felé.

Az elmúlt években végzett előkészítő munka eredményekén idén több új projektünk is elindulhatott. A már említett LIFE+ projekt mellett megkezdhettük a „Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken” című  Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával megvalósuló projektünket és ugyanebből a forrásból támogatott Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) által vezetett „Égigérő tanterem” című projektben is részt veszünk. Szlovákiai partnereinkkel „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” címmel határon átnyúló projektet tudtunk indítani, aminek a keretében sok új módszer kipróbálására nyílt lehetőségünk. Ezek mellett lehetőséget nyertünk arra, hogy a Dél-Alföldi régió madarakra legveszélyesebb szabadvezeték szakaszainak átalakítására két projekttervünket a KEOP program keretében részletesen előkészítsük. Az év során megnyertünk egy új LIFE+ pályázatot a kék-vércse védelmére Magyrországon és Szlovákiában.

Az idei évben lehetőségünk nyílt új technológiák kipróbálására is., 2012-től nyomon tudjuk követni fehér gólyáink vonulását GSM jeladók segítségével, illetve megtudhatjuk hova vonulnak parti- és molnárfecskéink a geolokátoros technológiával. Új weboldalt hoztunk létre a műholdas jeladóval ellátott madarak adatainak bemutatására a www.satellitetracking.eu címen, ahol már több mint 80 madár adatai tanulmányozhatók.

Madárbarát Kert programunk 10 éve indult és idén az évforduló ünneplésével együtt az 5000. kerttulajdonos regisztrált programunkba. Nagy érdeklődés mellett bonyolítottuk már hagyományos programjainkat a Fülemülék Éjszakáját, a Gólya Roadshow-t az Európai Madármegfigyelő Napokat, a Tata Vadlúd Sokadalmat. Idén először rendeztük meg Nagyhalászon a Gólyafesztivált. Partnereinkkel üzemeltetett webkameráinkon keresztül sok ezren figyelhették a kerecsensólymok és a fehér gólyák költését és télen etetőink forgalmát.

Helyi csoportjaink az idei évben is több tízezer emberrel kerültek kapcsolatba és több száz helyi természetvédelmi programot futtattak. Tovább tudott működni Monitoring és Madárgyűrűzési Központunk és fajvédelmi programjaink. A rákosivipera-védelmi LIFE+ programunk keretében rekordszámú vipera született és jelentősen előrelépett a Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezési Program is.

Mindezt egy olyan időszakban tudtuk elvégezni, ahol a körülmények sokszor nem kedveztek a természetvédelemnek és a civil szervezetek működésének. Egész évben próbáltunk a természetvédelem ügyében felszólalni itthon és külföldön egyaránt. Partnereinkkel elkészíttettük és átadtuk a kormány félidei civil környezetpolitikai értékelését. Nemzetközi szervezetünk a BirdLife International keretében felszólaltunk egyes EU-s szakpolitikák jövőbeni kedvezőbb alakítása érdekében, különös tekintettel a Közös Agrárpolitikára.

Mindeközben sikeresen toboroztunk új tagokat és támogatókat, akik segítenek bennünket közös céljaink elérésében. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki hozzájárult eredményeinkhez!

Madárdalos új évet kívánunk és arra kérünk mindenkit, hogy tartsanak velünk jövőre is!


Bajor Zoltán                

elnök              

               Halmos Gergő

               igazgató


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.