A 2018-as költési szezon eredményei

Lezárult a 2018-as költési szezon, a számok alapján sikeres időszakot tudhat maga mögött a hazai parlagisas-állomány.

Valószínűleg a március végi rossz időjárásnak köszönhető, hogy a madarak átlagosan 1-2 héttel később kezdtek költésbe, de ez nem befolyásolta a költési sikert, mely valamelyest a sokéves átlag felett volt.

A természetvédelmi őrszolgálat tagjai és számos önkéntes segítségével végeztük munkánkat, így Magyarországon sikerült idén 252 territóriumot feltérképezni, melyben 245 fészeképítő párt figyeltünk meg. Ebből 225 pár kezdett költésbe, és 178 pár sikeresen nevelt fiókát. Összesen 314 parlagi sas fióka hagyta el sikeresen a fészkeket. A fiókák közül 145 egyed kapott egyedi jelölő gyűrűt és 12 madárra jeladó is került.

A fészekben talált zsákmánymaradványok és a genetikai mintavételhez összegyűjtött parlagi sas tollak (Fotó: Horváth Márton)
A fészekben talált zsákmánymaradványok és a genetikai mintavételhez összegyűjtött
parlagi sas tollak (Fotó: Horváth Márton)

 

Az idei év szenzációja egy négy fiókás költési kísérlet volt Csongrád megyében, hiszen Magyarországon most először próbálkozott bizonyítottan parlagi sas négy fióka felnevelésével és a világban is csak 1-2 dokumentált eset ismert. A négy fiókából három sikeresen kirepült, a negyedik fióka sajnos elpusztult, mire a kollégák gyűrűzni mentek.

A három fióka gyűrűzés után és a negyedik fióka maradványai (Fotó: Horváth Márton)
A három fióka gyűrűzés után és a negyedik fióka maradványai (Fotó: Horváth Márton)

 

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett az idei terepi munkában!

 

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.