22 rétisas fióka repült ki a baranyai fészkekből idén

17 sikeres költésből 22 rétisas fióka repült ki a Baranya megyei fészkekből idén. 12 saspár a februári kemény telet követő átmeneti táplálékhiány miatt csak 1 fiókát tudott felnevelni, míg 5 fészekből 2-2 fióka tudott kirepülni.

rétisas (fotó: Orbán Zoltán)

A rossz táplálkozási feltételeket támasztja alá, hogy azokon a helyeken, ahol gyűrűzések történtek, a fiókák gyenge kondícióban voltak.

A teljes megyei állomány 36 párra becsülhető, bár a Baranya Megyei Csoport szakemberei csak 32 pár fészkelését követték nyomon, amelyek közülük 27 költött ténylegesen. A költőpárok száma eggyel csökkent a tavalyihoz képest annak ellenére, hogy a téli fészektérképezések során 7 új sasfészket találtak.


Rétisas fészek (fotó: Bank László)
Rétisas fészek (fotó: Bank László)Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


MME Baranya Megyei Csoport, Szász Péter
A fenti kis képen rétisas látható
(fotó: Orbán Zoltán)


Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...