25 éves a Madárvédelmi Irányelv

1979. április 2.-án, 25 éve lépett életbe az EU Madárvédelmi Irányelve.

A Madárvédelmi Irányelv célja az összes vadon élő madár védelme az Európai Unióban. Az irányelv foglalkozik védelmükkel, kezelésükkel, szabályzásukkal és hasznosításukkal. Vonatkozik a madarakra, fészkeikre, tojásaikra és élőhelyeikre.

Az Irányelv két fő részre osztható: élőhelyvédelem és fajvédelem. Összefoglalva a tagállamoktól elvárja a vadon élő madarak védelméhez megfelelő élőhelyek sokféleségének és nagyságának fenntartását, kezelését és helyreállítását.

A különösen ritka és veszélyeztetett fajok esetében ennek ki kell terjednie a következőkre:
 • védett területek létrehozása, beleértve a Különleges Madárvédelmi Területeket
 • az élőhelyek megfelelő fenntartása és kezelése a védett és nem védett területeken egyaránt
 • elpusztított élőhelyek helyreállítása ill. új élőhelyek létrehozása

Általánosságban az irányelv előírja a tagállamoknak, hogy megtiltsák:

 • a természetben vadon előforduló madarak szándékos elpusztítását vagy befogását
 • fészkek vagy tojások elpusztítását
 • a tojások begyűjtését és birtoklását
 • a madarak tartását és zavarását elsősorban a költési időszakban

Ez alól kivételt képezhet bizonyos fajok vadászatának engedélyezése, illetve más meghatározott társadalmi érdekek védelme.

Az irányelvet 5 melléklet kíséri, amelyek felsorolják

 1. azokat a fajokat, amelyek védelmére Különleges Madárvédelmi Területeket kell kijelölni
 2. azokat a fajokat, amelyek az egész EU-ban vagy bizonyos tagállamokban vadászhatóak
 3. azokat a fajokat, amelyek kereskedelme nem esik korlátozás alá vagy külön eljárás keretében engedélyezhető a tagállamoknak
 4. a tiltott vadászati módszereket, valamint a vadászat során tiltott közlekedési eszközöket
 5. a kiemelt kutatási témákat

Magyarországnak még 25 napja van a csatlakozásig, amikortól az irányelv ránk is érvényes lesz.
Május 1.-re ki kell kihirdetnünk a Különleges Madárvédelmi Területek listáját, amelyek ettől kezdve a NATURA2000 hálózat részévé válnak.
A javasolt területek kiválasztásában és a hálózat felállításához szükséges elemzés elkészítésében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egy Phare projekt keretében vett részt. A területek kiválasztásánál az eddig leírt legátfogóbb kiválasztási elvet, a BirdLife International Fontos Madárélőhelyek (Important Bird Area - IBA) C kritériumrendszerét vettük alapul, melyet az Európai Bíróság több döntésében tudományos alapnak tekintett a kijelölés tekintetében.

Az EU Madárvédelmi Irányelv szövege angolul elérhető

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.