25 önkéntes dolgozott a haragossikló megőrzéséért

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya élőhelykezelési akciót hirdetett március első hétvégéjére a Budaörs melletti Farkas-hegyre, a veszélyeztetett haragossikló egyik élőhelyére. A program célja az volt, hogy a korábban kivágatott feketefenyő ágakat lehordják a területről lehetővé téve a gyepvegetáció regenerálódását.

KhVSZ logó


A 25 önkéntes kitartóan hordta a gallyakat és a nehéz törzseket is. A nap során a kivágott fenyők nagy részét sikerült lehordaniuk a sziklagyepről, majd az erdőszegélyben több ponton felhalmozva búvó- és tojásrakóhelyeket alakítottak ki belőlük.

KhVSZ élőhelykezelés (fotó: Babocsay Gergely)
A sziklagyep a haragossiklónak és a pannongyíknak is otthon ad


A fenyők letermeléséhez szükséges engedélyek megszerzése érdekében Szabó Péter, a PP Budapesti Erdészetének erdőgondnoka járt közre. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságról Novák Adrián természetvédelmi őr felügyelte a munkát, de ő maga is ugyanúgy cipelte a gallyakat, mint minden önkéntes.

KhVSZ élőhelykezelés (fotó: Babocsay Gergely)
A gallyakat csatárláncban adták egymásnak,
hogy ne kelljen sokat taposni a gyepet.

.

KhVSZ élőhelykezelés (fotó: Babocsay Gergely)
A programot csirkemájas zsíros kenyér és pörkölt is színesítette.


A gyep regenerációja még évekig el fog tartani, mégis fontos lépés volt a szombati esemény a haragossikló védelme szempontjából. A munkát a jövőben is folytatni szeretnék, a cél egy kiterjedt haragossikló-élőhely kialakítása a főváros közvetlen szomszédságában.

KhVSZ élőhelykezelés (fotó: Babocsay Gergely)
Az önkéntesek (Fotók: Babocsay Gergely)


Minden résztvevőnknek és segítőnknek köszönet a szombati munkáért!
Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Babocsay Gergely, Szász Péter
A fenti kis képen az önkéntesek láthatók munka közben
(Fotó: Babocsay Gergely)

Kapcsolódó hírek

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19.-én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kállay György a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.