25 önkéntes dolgozott a haragossikló megőrzéséért

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya élőhelykezelési akciót hirdetett március első hétvégéjére a Budaörs melletti Farkas-hegyre, a veszélyeztetett haragossikló egyik élőhelyére. A program célja az volt, hogy a korábban kivágatott feketefenyő ágakat lehordják a területről lehetővé téve a gyepvegetáció regenerálódását.

KhVSZ logó


A 25 önkéntes kitartóan hordta a gallyakat és a nehéz törzseket is. A nap során a kivágott fenyők nagy részét sikerült lehordaniuk a sziklagyepről, majd az erdőszegélyben több ponton felhalmozva búvó- és tojásrakóhelyeket alakítottak ki belőlük.

KhVSZ élőhelykezelés (fotó: Babocsay Gergely)
A sziklagyep a haragossiklónak és a pannongyíknak is otthon ad


A fenyők letermeléséhez szükséges engedélyek megszerzése érdekében Szabó Péter, a PP Budapesti Erdészetének erdőgondnoka járt közre. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságról Novák Adrián természetvédelmi őr felügyelte a munkát, de ő maga is ugyanúgy cipelte a gallyakat, mint minden önkéntes.

KhVSZ élőhelykezelés (fotó: Babocsay Gergely)
A gallyakat csatárláncban adták egymásnak,
hogy ne kelljen sokat taposni a gyepet.

.

KhVSZ élőhelykezelés (fotó: Babocsay Gergely)
A programot csirkemájas zsíros kenyér és pörkölt is színesítette.


A gyep regenerációja még évekig el fog tartani, mégis fontos lépés volt a szombati esemény a haragossikló védelme szempontjából. A munkát a jövőben is folytatni szeretnék, a cél egy kiterjedt haragossikló-élőhely kialakítása a főváros közvetlen szomszédságában.

KhVSZ élőhelykezelés (fotó: Babocsay Gergely)
Az önkéntesek (Fotók: Babocsay Gergely)


Minden résztvevőnknek és segítőnknek köszönet a szombati munkáért!
Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Babocsay Gergely, Szász Péter
A fenti kis képen az önkéntesek láthatók munka közben
(Fotó: Babocsay Gergely)

Kapcsolódó hírek

CTT  vevő telepítése ( Fotó: Németh Ákos)

A Kolon-tavi Madárvárta szervezésében két évtizede kutatják magyar madarászok a Balkán-félsziget és a Mediteráneum vizes élőhelyeit. A vizsgálódás tárgya egy alig 10 grammos rejtett életmódú nádiposzátánk a fülemülesitke! 2001 óta 19 helyszínen 45 expedíció szerveződött. A Mostani expedicióra az MME szakemberei is elkísérték a csapatot.

Erdei fülesbagoly (balra) és réti fülesbagoly a 2021. évi felmérésben (Fotó: Gecser István és Zsiga Balázs)

Az MME a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt. A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Közönséges lábatlangyík a Várhegy oldalában

Az elmúlt években országszerte egyre gyakrabban kerül sor régi épületek, omladozó kerítések elhagyott telkek felújítására. Az új tulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, cégek, önkormányzatok vagy maga a kormány, sokszor hatalmas hévvel, pénzt nem sajnálva valami újat, csillógót, modernt igyekeznek létrehozni az egykori ingatlanok megkopott, elhagyott, látszólag elhanyagolt...