30 éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

1974. január 6-án 200 taggal megalakult a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely az eltelt harminc év alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé vált.

Napjainkban eddig 8500 tagdíjfizető tag, több ezer önkéntes segíti az MME tevékenységét, amely az elmúlt három évtizedben jelentősen hozzájárult a hazai természetvédelem megerősödéséhez is. Az MME közreműködik a hazánkban és világszerte veszélyeztetett madárfajok védelmében, így többek között erőfeszítéseket tett és tesz a parlagi sas, kerecsensólyom, túzok, fehér gólya hazai állományának megőrzésére.

Az egyik legnagyobb természetvédelmi világszervezet, a BirdLife International tagjaként nemzetközi programokban is részt vesz, egy ilyen program keretében jelölték ki például hazánkban a nemzetközi jelentőségű madárélőhelyeket. Az egyesület fontos tevékenysége a szemléletformálás, az egyik úttörője a hazai természetvédelmi táboroztatásnak, napjainkban is több mint harminc tábort szervez évente. Az MME egyik legújabb programja a Madárbarát kert akció, amely nagy népszerűségnek örvend, egyúttal jelzi, hogy az egyesület az eddigieknél is nyitottabbá szeretne válni a társadalom minden tagja számára.

Az egyesület megköszöni annak a több tízezer embernek a közreműködését, akik az elmúlt harminc év kudarcaiban és sikereiben támogatták a madárvédelmet hazánkban, és kér minden természetszerető embert, hogy ismerkedjen meg céljaival és vegye fontolóra ennek a nagy múlttal rendelkező, Magyarországon alapított társadalmi szervezet támogatását!

Az MME ünnepi közgyűlését 2004. március 13-án az Országház felsőházi termében tartja. [munkatársunktól]

További információ:
Bemutatkozunk | BirdLife International

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.