30 éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

1974. január 6-án 200 taggal megalakult a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely az eltelt harminc év alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé vált.

Napjainkban eddig 8500 tagdíjfizető tag, több ezer önkéntes segíti az MME tevékenységét, amely az elmúlt három évtizedben jelentősen hozzájárult a hazai természetvédelem megerősödéséhez is. Az MME közreműködik a hazánkban és világszerte veszélyeztetett madárfajok védelmében, így többek között erőfeszítéseket tett és tesz a parlagi sas, kerecsensólyom, túzok, fehér gólya hazai állományának megőrzésére.

Az egyik legnagyobb természetvédelmi világszervezet, a BirdLife International tagjaként nemzetközi programokban is részt vesz, egy ilyen program keretében jelölték ki például hazánkban a nemzetközi jelentőségű madárélőhelyeket. Az egyesület fontos tevékenysége a szemléletformálás, az egyik úttörője a hazai természetvédelmi táboroztatásnak, napjainkban is több mint harminc tábort szervez évente. Az MME egyik legújabb programja a Madárbarát kert akció, amely nagy népszerűségnek örvend, egyúttal jelzi, hogy az egyesület az eddigieknél is nyitottabbá szeretne válni a társadalom minden tagja számára.

Az egyesület megköszöni annak a több tízezer embernek a közreműködését, akik az elmúlt harminc év kudarcaiban és sikereiben támogatták a madárvédelmet hazánkban, és kér minden természetszerető embert, hogy ismerkedjen meg céljaival és vegye fontolóra ennek a nagy múlttal rendelkező, Magyarországon alapított társadalmi szervezet támogatását!

Az MME ünnepi közgyűlését 2004. március 13-án az Országház felsőházi termében tartja. [munkatársunktól]

További információ:
Bemutatkozunk | BirdLife International

Kapcsolódó hírek

A cikk fotói és videói május 30-án délután és este készültek a pártás daru aznapi megfigyelése közben (Fotó: Orbán Zoltán)

A pártás daru május 24-e délután bukkant fel Fertőújlakon, ami a faj ötödik bizonyított magyarországi előfordulása volt. A madár május 27-e délelőttig a térségben tartózkodott, eközben át-átruccant Ausztriába, ahol faunaúj fajként várták a madarász kollégák.

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...