30 éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

1974. január 6-án 200 taggal megalakult a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely az eltelt harminc év alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé vált.

Napjainkban eddig 8500 tagdíjfizető tag, több ezer önkéntes segíti az MME tevékenységét, amely az elmúlt három évtizedben jelentősen hozzájárult a hazai természetvédelem megerősödéséhez is. Az MME közreműködik a hazánkban és világszerte veszélyeztetett madárfajok védelmében, így többek között erőfeszítéseket tett és tesz a parlagi sas, kerecsensólyom, túzok, fehér gólya hazai állományának megőrzésére.

Az egyik legnagyobb természetvédelmi világszervezet, a BirdLife International tagjaként nemzetközi programokban is részt vesz, egy ilyen program keretében jelölték ki például hazánkban a nemzetközi jelentőségű madárélőhelyeket. Az egyesület fontos tevékenysége a szemléletformálás, az egyik úttörője a hazai természetvédelmi táboroztatásnak, napjainkban is több mint harminc tábort szervez évente. Az MME egyik legújabb programja a Madárbarát kert akció, amely nagy népszerűségnek örvend, egyúttal jelzi, hogy az egyesület az eddigieknél is nyitottabbá szeretne válni a társadalom minden tagja számára.

Az egyesület megköszöni annak a több tízezer embernek a közreműködését, akik az elmúlt harminc év kudarcaiban és sikereiben támogatták a madárvédelmet hazánkban, és kér minden természetszerető embert, hogy ismerkedjen meg céljaival és vegye fontolóra ennek a nagy múlttal rendelkező, Magyarországon alapított társadalmi szervezet támogatását!

Az MME ünnepi közgyűlését 2004. március 13-án az Országház felsőházi termében tartja. [munkatársunktól]

További információ:
Bemutatkozunk | BirdLife International

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.