84 madárfaj 22.934 példányára került gyűrű Sumonyban a 31. nyár-őszi madárgyűrűző táborban

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson véget ért a 31. nyár-őszi madárgyűrűző tábor. A július 24-től november 6-ig folyamatosan működő táborban 84 madárfaj 22.934 példányát jelölték meg. A munkát 114, az ország különböző részeiből érkezett önkéntes segítette, sőt még 5 külföldi résztvevő is akadt.

jégmadár kézben (fotó: Patkós Gábor)

Az új jelölésekkel 328.655 példányra emelkedett a Sumonyban valaha gyűrűzött madarak száma, sőt egy rozsdástorkú pityer kézre kerülésével a fajok száma 145-re nőtt. Az öt legnagyobb példányszámban jelölt faj a füsti fecske (14.411), a barátposzáta (1.937), a foltos nádiposzáta (1.390) a cserregő nádiposzáta (953) és a vörösbegy (550). Hálóba került még 24 külföldi (cseh, finn, horvát, lengyel, német, olasz, osztrák, szerb, szlovák) gyűrűs és 244 régi magyar gyűrűs madár is.

{youtubejw width="460"}X4kADDWaOKc{/youtubejw}
Fecskebefogás és gyűrűzés Sumonyban
(videó: Orbán Zoltán)


Összességében elmondható, hogy a kutatóállomás több mint három évtizedes fennállása óta a nyár-őszi szezon a második legjobb gyűrűzési eredménnyel zárult. Mindez elsősorban a halastó nádasaiban éjszakázó fecsketömegeknek volt köszönhető. A szeptemberi fő vonulási időszakban az éjszakázó fecskék száma több alkalommal a 400 ezer példányt is elérte. Örvendetes volt a befogott fiatal madarak magas száma, ami a költések eredményességét jelzi. A gyakori fajok esetében egy-egy öreg madárra 10-15 fiatal példány is jutott.

December 3-án elindult a tél-tavaszi gyűrűzőtábor Sumonyban, melyről részletek itt olvashatóak>>Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


MME Baranya Megyei Csoport
A fenti kis képen jégmadár látható
(fotó: Patkós Gábor)


Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...