A Birdlife International a természetkímélő gazdálkodás támogatását kérte az EU agrárbiztosától

A Birdlife International nemrégiben átadta az EU közös agárápolitikájának reformjára vonatkozó javaslatait Mariann Fischer Boel agrárbiztosnak.


Fotó: BirdLife International

A szervezet az internetes képeslapküldő kampányával, és öt pontba foglalt javaslataival azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió a természeti értékek megóvását segítő gazdálkodási módokat támogassa az intenzív mezőgazdasági módszerekkel szemben.

A Birdlife legfrisebb felmérései szerint az európai madárfajok 43%-a veszélyeztetett, köztük több mezőgazdasági terülen élő faj, mint például a fogoly, az ugartyúk, a mezei pacsirta és a bíbic. Ezek fennmaradása szinte teljes egészében az élőhelyükön folyó gazdálkodási módszerektől függ.

A Birdlife International 25 országban - köztük Magyarországon is - meghirdetett felhívására csaknem 60 000 elektronikus képeslap érkezett az EU agrárbiztosához, melyben természetvédelmi szakemberek és gazdálkodók kérték Fischer Boel asszonytól a természetkímélő és fenntartható mezőgazdaság támogatását.

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...