A Birdlife International a természetkímélő gazdálkodás támogatását kérte az EU agrárbiztosától

A Birdlife International nemrégiben átadta az EU közös agárápolitikájának reformjára vonatkozó javaslatait Mariann Fischer Boel agrárbiztosnak.


Fotó: BirdLife International

A szervezet az internetes képeslapküldő kampányával, és öt pontba foglalt javaslataival azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió a természeti értékek megóvását segítő gazdálkodási módokat támogassa az intenzív mezőgazdasági módszerekkel szemben.

A Birdlife legfrisebb felmérései szerint az európai madárfajok 43%-a veszélyeztetett, köztük több mezőgazdasági terülen élő faj, mint például a fogoly, az ugartyúk, a mezei pacsirta és a bíbic. Ezek fennmaradása szinte teljes egészében az élőhelyükön folyó gazdálkodási módszerektől függ.

A Birdlife International 25 országban - köztük Magyarországon is - meghirdetett felhívására csaknem 60 000 elektronikus képeslap érkezett az EU agrárbiztosához, melyben természetvédelmi szakemberek és gazdálkodók kérték Fischer Boel asszonytól a természetkímélő és fenntartható mezőgazdaság támogatását.

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.