A déli hegyek madárvilága

A Bükk hazánk egyik legkülönlegesebb tája, páratlan zoológiai, kultúrtörténeti és szakrális értéket rejt. Sziklabércei és szurdokvölgyei, állatvilágának különlegességei időről-időre megigézik az embert. Itt alakult meg hazánk első hegyvidéki nemzeti parkja, mely 4325 km2 területet foglal magába! A változatos és titokzatos táj különleges madarai közé tartozik az uráli bagoly, a hajnalmadár, és a harkályok minden hazai képviselője megtalálható ezen a területen.

Madarász túránkat Cserépfalun áthaladva a Hideg-kúti fás legelőn kezdjük. Megkapó látványt nyújt a közel 100 hektáros legelőerdő több száz éves tölgyfáival; a réten szürke marha gulya legel, és elmondhatjuk, a terület visszanyerte eredeti arcát. A természetvédelmi szakemberek segítségével ismét lakják ürgék a vidéket, aminek köszönhetően a környékbeli ragadozó madarak kedvelt táplálkozó helyévé vált a legelő.

A késő őszi és téli időben a szitáló vagy a fák, bokrok csúcsán tanyázó nagy őrgébicset, és a térségre jellemző nappali ragadozó madarakat figyelhetünk meg. A környék impozáns ragadozó madara a parlagi sas, ami bár ritkábban, de szintén tiszteletét teszi a táplálékban gazdag területen.

A legelőerdőt elhagyva utunkat a Hór-völgy felé folytatjuk, útközben megtekintjük a valamikori szakrális helyként szolgáló Ördögtorony kaptárköveit a Mész-hegy árnyékában. A Hór-völgy elején az izgalmas látványt nyújtanak a Perpác, és a Kút-hegy valamikori bányafalai, itt talál téli menedéket a hajnalmadár. Ha szerencsénk van, bajszos sármány is felbukkanhat.

Miközben a hárs-kőrises sziklaerdőn át az ódorvári rom felé haladunk, a harkályfajok teljes repertoárjával találkozhatunk. Még a kuriózumnak számító fehérhátú fakopáncs is több helyen megfigyelhető!  Az ódorvári kilátóhelyről gyönyörű panoráma tárul elénk, amit a völgy felett korrogva repkedő hollók, és a Bükkben újra fészkelő vándorsólyom látványa tesz még káprázatosabbá.
Utunk záró szakaszán, még a környék ritka fészkelő bagoly faja, az uráli bagoly is elénk kerülhet.

Ha időnk még engedi, meglátogathatjuk a Suba-lyuki ősember barlangot, mely a Neander-völgyi ősemberek valamikori lakóhelyéül szolgált; Cserépfalun áthaladva látogatást tehetünk a máig hagyományosan működő kovácsműhelyben is.
Lehetőségünk van Bogács, illetve Bükkzsérc éttermeinek egyikében finom ebéd elfogyasztására, és az egyedülálló 3 szintes pincesor zamatos borainak megkóstolására.

Túraidőpontok 2009-ben:

2009 november 23.    

2009 december 4.    

2009 december 8.

2009 december 22.      


Találkozási pont és idő: Cserépfalu, COOP ÁBC parkolója 9:00 h, ( GPS = N 47.94431 E 20.53569)

Részvételi díj:

•    Fél napos túra 19 000 Ft; 1-3 fő részére. Minden további személy 2 200 Ft.
•    MME LandRover használat esetén további 90 Ft/km; max. 4 fő részére.
Az ár tartalmazza a vezetett túra árát; MME LandRover használat esetén a megtett úttal arányos árat. Az ár nem tartalmazza a szállás, étkezés, személyes szükségletek, biztosítás költségeit.

Létszám:

MME LandRoverrel: min. 1 fő, max. 4 fő. 2 MME LandRoverrel: min. 5 fő, max. 8 fő. A vendégek autójával min. 1 fő, max. 12 fő

Általános információk

Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, kézi távcső, esetleg állványos teleszkóp. A túra során gyalog megtett táv nem kimerítő.

A kirándulás szervezhető az MME LandRover terepjárójával (ajánlott) és a vendégek autójával is.

Ha szükséges, meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és ellátást a csoport számára.