A fekete gólyák és a barna kányák létszáma is rekordot döntött Baranya megyében

A Baranya megyében fészkelő fekete gólyák és barna kányák is sikeres költési időszakon vannak túl, mindkét faj állománya rekordot döntött. Hasonlóan jó költési időszakot 2000-ben regisztrált az MME Baranya Megyei Csoportja.

fekete gólyák (fotó: Bank László)


A megyei nyilvántartásban szereplő feketególya-fészkek közül tavaszig 5 semmisült meg, viszont az erdőterületeken végzett célirányos téli fészektérképezések alkalmával 10 új fészket találtak. A fészkelőpárok száma jelentősen nőtt, a tavalyi 16 párral szemben idén már 22 költését követhették nyomon. Az időjárás ezúttal kevés kárt tett a fészekaljakban, mindössze 4 pár költése ment tönkre és végül 71 fióka tudott kirepülni. A megelőző három évben összesen nem neveltek fel annyi fiókát a szülőmadarak, mint idén. 2008-2010 között csak 62 fióka repült ki a baranyai fészkekből.

A barna kányák 15 ismert baranyai fészkében is rendkívülinek mondható költési eredmények születtek. Egyetlen költés sem ment tönkre, s erre még nem volt példa az elmúlt 18 évben. A szülőmadarak 40 fiókát neveltek fel, ami csaknem duplája az eddigi maximumnak. A kányaállomány az utóbbi négy évben örvendetes gyarapodásnak indult. Az ismert fészkeken kívül még további 10 revírt térképeztek fel, tehát legalább 25 párra becsülhető a megyei állomány.

A kirepülő barna kánya fiókák száma 1994-2011 között Baranya megyében
A kirepülő barna kánya fiókák száma 1994-2011 között Baranya megyében

Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


MME Baranya Megyei Csoport
A fenti kis képen fekete gólyák láthatók
(fotó: Bank László)

Kapcsolódó hírek

A cikk fotói és videói május 30-án délután és este készültek a pártás daru aznapi megfigyelése közben (Fotó: Orbán Zoltán)

A pártás daru május 24-e délután bukkant fel Fertőújlakon, ami a faj ötödik bizonyított magyarországi előfordulása volt. A madár május 27-e délelőttig a térségben tartózkodott, eközben át-átruccant Ausztriába, ahol faunaúj fajként várták a madarász kollégák.

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...