A fekete gólyák és a barna kányák létszáma is rekordot döntött Baranya megyében

A Baranya megyében fészkelő fekete gólyák és barna kányák is sikeres költési időszakon vannak túl, mindkét faj állománya rekordot döntött. Hasonlóan jó költési időszakot 2000-ben regisztrált az MME Baranya Megyei Csoportja.

fekete gólyák (fotó: Bank László)


A megyei nyilvántartásban szereplő feketególya-fészkek közül tavaszig 5 semmisült meg, viszont az erdőterületeken végzett célirányos téli fészektérképezések alkalmával 10 új fészket találtak. A fészkelőpárok száma jelentősen nőtt, a tavalyi 16 párral szemben idén már 22 költését követhették nyomon. Az időjárás ezúttal kevés kárt tett a fészekaljakban, mindössze 4 pár költése ment tönkre és végül 71 fióka tudott kirepülni. A megelőző három évben összesen nem neveltek fel annyi fiókát a szülőmadarak, mint idén. 2008-2010 között csak 62 fióka repült ki a baranyai fészkekből.

A barna kányák 15 ismert baranyai fészkében is rendkívülinek mondható költési eredmények születtek. Egyetlen költés sem ment tönkre, s erre még nem volt példa az elmúlt 18 évben. A szülőmadarak 40 fiókát neveltek fel, ami csaknem duplája az eddigi maximumnak. A kányaállomány az utóbbi négy évben örvendetes gyarapodásnak indult. Az ismert fészkeken kívül még további 10 revírt térképeztek fel, tehát legalább 25 párra becsülhető a megyei állomány.

A kirepülő barna kánya fiókák száma 1994-2011 között Baranya megyében
A kirepülő barna kánya fiókák száma 1994-2011 között Baranya megyében

Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


MME Baranya Megyei Csoport
A fenti kis képen fekete gólyák láthatók
(fotó: Bank László)

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.