A fekete gólyák legrosszabb éve Baranyában

Idén sok más faj mellett a dél-dunántúli megye feketególya-állománya is alaposan megsínylette a szélsőséges időjárás hatásait. Már a téli havazások során 7 fészek megsemmisült, míg a fészkelési időszak viharai, az alig egy hónap alatt lehullott 4-500 mm csapadék a költések többségét tette tönkre.


A baranyai erdőkben végzett célirányos fészektérképezéseink alkalmával ugyan találtunk 6 új fészket, de a fészkelőpárok száma még így is minden eddiginél alacsonyabbnak bizonyult. A tavalyi 19 párral szemben csak 16 pár költését regisztráltuk, míg 4 fészket magányos gólyák foglaltak el. A költések közül 9 volt eredménytelen. A 7 sikeres költés során összesen 13 fióka repült ki. Ilyen gyenge szaporulatra az utóbbi másfél évtizedben nem volt példa.

 

Hasonló a kép a Duna-Dráva Nemzeti Park keleti részén, a Duna Sió torkolattól délre húzódó ártéri élőhelyein: Gemencben és Béda-Karapancsán is. Összességében úgy tűnik, hogy Dél-Magyarországon a fekete gólyák költési sikere idén 20% körül alakul csak.

Az észak-magyarországi állomány az eddigi információk szerint szerencsésebb volt, itt a költési siker az átlag körülinek látszik, bár az átvonuló viharzónák egy-egy területen itt is gondot okoztak.  


 A fekete gólyák a zárt erdőkben költenek, a gyakran a sasokénál is
nagyobb fészkeiket csak a vastagabb fák bírják el
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Az alacsony fiókaszámért elsősorban a júniusi tartós esős, hűvös időjárás a felelős. A szülők ilyenkor kevesebb időt tudnak a táplálék összegyűjtésére fordítani, mert megpróbálják folyamatosan szárazon és melegen tartani a fiókákat. Ez a stratégia egy-két napon keresztül eredményes lehet - ennyi éhezést a fiókák még jó eséllyel átvészelnek -, de ezt követően már enniük kell. Ilyenkor az öreg madarak a kedvezőtlen időjárás körülményektől függetlenül kénytelenek hosszabb-rövidebb időre magukra hagyni a fiókákat. Az átázó, elgémberedő fiatalok sajnos gyorsan olyan állapotba kerülnek, amikor már nem képesek aktívan kérni a táplálékot, sőt, már lenyelni sem tudják azt. Tartós rossz időben a fekete gólyák életmódja növeli a költési sikertelenség kockázatát, mivel a sűrű lombkorona takarásában a fiókák a levelekről folyamatosan csepegő vízben az esőmentes periódusokban is áznak, és a párás, árnyékos környezetben megszáradni is csak tartós időjárás javulás esetén tudnak. 

 

Kapcsolódó oldalak

 

A felső kis képen fekete gólya látható
(Fotó: Imre Tamás)

 

 

 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében

 

 

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.