A fekete gólyák legrosszabb éve Baranyában

Idén sok más faj mellett a dél-dunántúli megye feketególya-állománya is alaposan megsínylette a szélsőséges időjárás hatásait. Már a téli havazások során 7 fészek megsemmisült, míg a fészkelési időszak viharai, az alig egy hónap alatt lehullott 4-500 mm csapadék a költések többségét tette tönkre.


A baranyai erdőkben végzett célirányos fészektérképezéseink alkalmával ugyan találtunk 6 új fészket, de a fészkelőpárok száma még így is minden eddiginél alacsonyabbnak bizonyult. A tavalyi 19 párral szemben csak 16 pár költését regisztráltuk, míg 4 fészket magányos gólyák foglaltak el. A költések közül 9 volt eredménytelen. A 7 sikeres költés során összesen 13 fióka repült ki. Ilyen gyenge szaporulatra az utóbbi másfél évtizedben nem volt példa.

 

Hasonló a kép a Duna-Dráva Nemzeti Park keleti részén, a Duna Sió torkolattól délre húzódó ártéri élőhelyein: Gemencben és Béda-Karapancsán is. Összességében úgy tűnik, hogy Dél-Magyarországon a fekete gólyák költési sikere idén 20% körül alakul csak.

Az észak-magyarországi állomány az eddigi információk szerint szerencsésebb volt, itt a költési siker az átlag körülinek látszik, bár az átvonuló viharzónák egy-egy területen itt is gondot okoztak.  


 A fekete gólyák a zárt erdőkben költenek, a gyakran a sasokénál is
nagyobb fészkeiket csak a vastagabb fák bírják el
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Az alacsony fiókaszámért elsősorban a júniusi tartós esős, hűvös időjárás a felelős. A szülők ilyenkor kevesebb időt tudnak a táplálék összegyűjtésére fordítani, mert megpróbálják folyamatosan szárazon és melegen tartani a fiókákat. Ez a stratégia egy-két napon keresztül eredményes lehet - ennyi éhezést a fiókák még jó eséllyel átvészelnek -, de ezt követően már enniük kell. Ilyenkor az öreg madarak a kedvezőtlen időjárás körülményektől függetlenül kénytelenek hosszabb-rövidebb időre magukra hagyni a fiókákat. Az átázó, elgémberedő fiatalok sajnos gyorsan olyan állapotba kerülnek, amikor már nem képesek aktívan kérni a táplálékot, sőt, már lenyelni sem tudják azt. Tartós rossz időben a fekete gólyák életmódja növeli a költési sikertelenség kockázatát, mivel a sűrű lombkorona takarásában a fiókák a levelekről folyamatosan csepegő vízben az esőmentes periódusokban is áznak, és a párás, árnyékos környezetben megszáradni is csak tartós időjárás javulás esetén tudnak. 

 

Kapcsolódó oldalak

 

A felső kis képen fekete gólya látható
(Fotó: Imre Tamás)

 

 

 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében

 

 

Kapcsolódó hírek

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...

Szívesen részt vennél egy európai szintű fajmegőrző program népszerűsítésében? Szeretnéd, hogy a te alkotásod szerepeljen a fokozottan védett rákosi vipera védelmével foglalkozó projekt hivatalos pólóján? Engedd szabadjára a fantáziád és jelentkezz pályázatunkra!