A félelmek sajnos beigazolódtak - sor került az első kényszerű gólyafióka-mentésre!

Ma délután Badacsonytördemicen elkezdődött az idei ősz vélhetően legszomorúbb eseménysorozata, az elhúzódó pótköltések miatt bajba került gólyafiókák mentése.  


Amint arról két napja beszámoltunk, a júniusi hideg idő miatt kitolódó fehér gólya kötések fiókáit a vonuló szülők kénytelenek magukra hagyni. Ezek a sok esetben még repülni nem tudó madarak a lakosság és a természetvédelmi hálózat segítségére szorulnak (tovább a cikkhez >>).

Néhány órája kaptuk a hírt és a fotókat egy badacsonytördemici fészekről, ahol két gólyafiókát kellett emelőkosaras daruskocsival lehozni a fészekből. Az azonnali beavatkozásra azért volt szükség, mert bejelentés érkezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz arról, hogy a madarakat két-három napja magukra hagyták a szülők. A nemzeti park őrszolgálata az E.ON-Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. munkatársaival és daruskocsijával azonnal a helyszínre sietett, és lehozták a fiókákat.

A beavatkozás időszerű volt, mert a kényszerűségből magukra maradt fiókák már annyira éhesek voltak, hogy a saját, korábban visszaöklendezett köpetüket (a táplálékállatok emészthetetlen szőréből, csontjaiból, szálkáiból és pikkelyeiből, kitinelemeiből álló gombócok) ették!

A madarakat a nemzeti parki őrszolgálat az MME Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomására szállította, ahol a lesoványodott állatok szakszerű ellátásban részesültek, és már maguktól esznek. A mentett állatok itt fognak kitelelni, és csak jövő tavasszal, a vonuló gólyák hazaérkezésekor lehet elengedni őket.

Sajnos a holnapi napra is van legalább egy mentésre váró fészekalj, az őröknek és az áramszolgáltató munkatársainak Ősi községbe kell kivonulnia egy hasonlóan bajban lévő fészekhez. 

 A badacsonytördemici fészekben ... ... két még nem röpképes fiókát kellett a mai napon ... ... lehoznia a nemzeti park és az E.ON ... ... munkatársainak.A képen jól látható, hogy a fiókák repülőtollai még csak 50%
körüli fejlettségűek, tehát a madarak 2-3 hét
múlva kezdhetik el gyakorolni a repülést
(Fotók: Békássy Gábor, szöveg: Orbán Zoltán).


Mit tehetünk a fiókákért?
A legfontosabb, hogy figyeljük a még lakott gólyafészkeket, különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor azonnal értesítsük a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit (ebben a következő fejezet segíti).

 
Némileg jobb helyzetben vannak a repülős fiókák, mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. Ezeket az állatokat is érdemes szemmel tartani, figyelni, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni. Az ilyen madarakról is értesítsük a nemzeti parki őröket.


Hol jelenthetjük be a problémás gólyákat?
Magyarországon a madármenés feladatát több intézmény: állatkertek, nemzeti parkok, civil szervezetek látják el (részletek >>). A magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, illetve ők a fészekből történő mentést is el tudják intézni. Kérjük, mielőbb jelentsék az ilyen eseteket!

A területi illetékességről a nemzeti park igazgatóságok portálján tájékozódhat. A gyors kapcsolatfelvétel érdekében kigyűjtöttük az egyes igazgatóságok központi elérhetőségeit, illetve a dőlt betűs névre kattintva Ön ezek "Kapcsolat" oldalára juthat:


Mi történik a mentet madarakkal?
A gólyafiókák az állatkerti és egyéb mentőhelyeken megfelelő táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet (hidegtűrőbbek, mint a dél-afrikai mérsékelt övi pingvinek!). Jövő tavasszal aztán ezeket az állatokat el lehet engedni, így nem vesznek el a sebezhető állomány számára, amit a nemzeti parki őrszolgálat, a madármentő állomások és a lakosság segítségének köszönhetően saját fiókákkal tudnak erősíteni. 


Kérjük, segítse a gólya adatbázis bővítését!
Bármennyire szomorú is az idei gólya helyzet, nagyon fontos, hogy minél pontosabb képet alkothassunk a probléma országos kiterjedtségéről és mértékéről. Ezért arra kérjük a lakosságot, hogy minél többen keressék fel az internetes gólya oldalt, és töltsék fel a problémás fészek adatait.


Köszönjük a gólyamentésben részt vevő lakosság,
a nemzeti park igazgatóságok és őrszolgálat,
az áramszolgáltatók, és az állatmentő állomások
áldozatos munkáját!


Kapcsolódó oldalak


 Az MME Fehérgólya-védelmi programját a Cora Íz és Hagyomány üzletága, ...

 


... valamint a KvVM Zöld forrás programja támogatja.
 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretébenKapcsolódó hírek

A nagyfülű denevér jó állapotú erdőink fokozottan védett faja (Fotó: Forrásy Cs.)

A mérsékelt égövi denevérek között a kisebb elterjedési területtel rendelkező fajok közé, hazánkban a ritkább fajok közé tartozik. Európán kívül a Fekete-tenger környékén, illetve a Kaukázusban él.

Harkályvédelmi tréning

Az MME Harkályvédelmi Szakosztályának szervezésében az Ifjúsági Tagozat 27 jelenlegi és leendő tagja (13 Helyi Csoport képviseletében) vehetett részt egy igen jó hangulatú harkályos tréningen az október 15-17-ei hétvégén. Szállásunk a börzsönyi Hiúz házban volt, ahol első este megismerkedhettünk a Szakosztály munkájával és céljaival, Cserép György megnyitó előadásából....

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.