A fészkek leverése ellenére is nőtt a varjúállomány Baranya megyében

Az MME Baranya Megyei Csoportja ismét vetésivarjú-számlálást végzett a megyében. Mivel tavasszal Pécsett hatósági engedéllyel két helyen is eltávolították a varjúfészkeket, a madarászok külön figyelmet fordítottak az új helyeken történő fészekrakási kísérletekre. Az eredmények közel 30 százalékos növekedést mutattak.

Baranya Megyei Csoport logó

Fészektelepeket ezúttal is csak 5 településen találtak, de a tavalyi 448 párral szemben idén 580 párra becsülték a költőállományt, ami 29,5%-os növekedést jelent.  Ennél több varjú csak 1999-ben (598 pár) és 2006-ban (562 pár) fészkelt a megyében.

Varjútelep Baranya megyében,  a szentlőrinci vasútállomás mellett (Fotó: Wágner László)
Varjútelep Baranya megyében,  a szentlőrinci vasútállomás mellett
(Fotó: Wágner László)


A legtöbb varjú Pécsen (323 pár) és Szentlőrincen (183 pár) fészkel, míg Szentdénesen 26 pár, Szigetváron 35 pár Kétújfaluban pedig 13 pár alkotta a telepeket. Szembetűnő volt a szigetvári állomány gyors növekedése, ahol tavaly mindössze 4 páros állomány élt.

Pécsett a fészektelepek száma kettővel csökkent. Megfigyelhető volt a varjak nagyobb kolóniákba való tömörülése. A Berek utca környékének (itt történt a fészkek többségének leverése) kivételével mindenhol nőtt a párok száma. A Berek utcai varjak részben a Keszüi úton, részben a Nagy Imre út déli részén lévő platánfákra költöztek át. Ezeken a helyeken szerencsére kevesebb problémát okoznak, mint a Berek utcában.


1% az MME támogatására - www.mme.hu
MME 1% rendelkezési nyilatkozat.

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


MME Baranya Megyei csoport

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...