A fülemüle (Luscinia magarhynchos)

Fülemüle - Luscinia magarhynchos (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Elterjedés:
Eurázsia nyugati részén és Észak-Afrikában költ. Hazánkban elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben fordul elő. Alföldi elterjedése a számára megfelelő élőhelyektől függ.

Fészkelőhely:
Gazdag aljnövényzetű lomberdők szélén, folyókat kisérő fűz-nyár ligeterdőkben, nagy bokrosokban, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg elsősorban.

Költési idő:
Évente egy alkalommal költ. Fészekalja április végén vagy május elején teljes. A fiókák június végén repülnek ki.

Fészkelés:
A hímek pár nappal a tojókat megelőzve érkeznek a költőhelyre, ahol azonnal revírt foglalnak. Bokrok mélyén, illetve alacsonyabb fák ágain énekelnek és próbálják odacsalogatni a tojókat, illetve távoltartani a többi hímet. A revír mérete általában 60 méter sugarú, de ez erősen függ a fészkelőhely adottságaitól. A fészket a tojó építi, a hím énekelve kíséri eközben. A száraz levelekből álló fészkek talajon épül, rendszerint bokrok alatt, borostyán között. Rendszerint 4-6 tojást rak, amelyen a tojó egyedül kotlik. A fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki, és további két hét alatt repülnek ki. Ebben az időszakban még csak gyengén tudnak repülni, a közelben bujkálnak, ahol a szülők tovább etetik őket. Négyhetes korukban válnak önállóvá.

Táplálkozás:
Talajon mozgó rovarokat, pókokat, csigákat, férgeket fogyasztanak.

Állománynagyság:
Európai állományát 2,7-5 millió párra becsülik. Hazánkban gyakori faj 225 ezer és 250 ezer párral, amely stabilnak tekinthető. Ennek fő oka, hogy számára sok természetközeli élőhely található még.

Vonulás:
Április elején érkeznek meg az első hím példányok, azonban egész hónapban folyik még a vonulás. Az őszi mozgalom augusztus második felében zajlik, szeptember közepére pedig az állomány nagy része elvonul. Magyarországon gyűrűzött példányok Görögországban, Libiában és Tunéziában kerültek kézre.

Védelem:
A legnagyobb veszélyt élőhelyeinek elpusztítása jelenti. Bokrosok telepítésével elősegíthetjük az állomány növekedését. Védett faj, pénzben kifejezett értéke 10000 Ft.

A rendezvény célja:
A fülemüléken keresztül a madár-, illetve természetvédelem népszerűsítése. A program során a vezetett csoportokkal szeretnénk megismertetni hazánk talán legjobb torkú énekesmadarát, amely a beépített környezetben is megtalálja életfeltételeit.

Mit hallhatunk még?
Ha szerencsénk van, akkor hallhatjuk a valószínűleg a sírkertben költő macskabaglyot, illetve erdei fülesbaglyot. Az éjjeli hangok közül érdemes odafigyelni még a vörösbegyre és az énekes rigóra. A temetőben nem lehetetlen, hogy éppen egy rejtőzködő fácánt riasztunk fel, amely erős, repedtfazék hangjával riadalmat kelthet az ott járóban. Igyekezzünk óvatosan közlekedni, ugyanis az ebben az időszakban a rengeteg csiga található az utakon, ösvényeken. Ha roppanást hallunk a talpunk alatt, akkor sajnos valószínűleg egy csigát pusztítottunk el. A temető rendkívül sokszínű élővilágnak ad otthont, amelyek éjjeli nyugalomhoz szoktak, ezért feltétlenül próbáljunk csendben közlekedni és lehetőleg kevéssé háborgatni őket.


További információ:
Fülemülék Éjszakája | A fülemüle hangja (mp3 - 1,5Mb)

Legyen 1% a madaraké! Adószámunk: 1900243-2-43

 

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.