A Győr-Moson-Sopron Megyei Madártani Kongresszus beszámolója

Március 2-án Kapuváron került sor - a sorrendben harmadik - Győr-Moson-Sopron Megyei Madártani Kongresszusra. Az egynapos konferenciát kétévente rendezik meg az MME Soproni és Kisalföldi Helyi Csoportjai a Fertő-Hanság Nemzeti Park támogatásával. A mintegy 60 résztvevő között a hazai szakemberek mellett, Szlovákia és Ausztria határ menti régióiban élő aktív madarászok is jelen voltak.

Csoportkép (Fotó: Mogyorósi Sándor)


A 15 elhangzott előadás közül egy-egy prezentáció szólt az ausztriai  túzokvédelmi munka eredményeiről,  illetve a bősi tározón fészkelő és átvonuló madárfajok állományairól. Az érdeklődők előadások és a poszterek segítségével ismerkedhettek meg a madártani kutatás és monitoring eredmények mellett a rákosi vipera, a lápi póc és a hód védelmének aktuális problémáival is. A prezentációk anyagából készült cikkek a Szélkiáltó nevű regionális folyóiratban látnak írott formában napvilágot.
Mogyorósi Sándor
MME Soproni Helyi Csoport

A fenti kis képen a kongresszus résztvevői láthatók
(Fotó: Mogyorósi Sándor)


Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.