A Győr-Moson-Sopron Megyei Madártani Kongresszus beszámolója

Március 2-án Kapuváron került sor - a sorrendben harmadik - Győr-Moson-Sopron Megyei Madártani Kongresszusra. Az egynapos konferenciát kétévente rendezik meg az MME Soproni és Kisalföldi Helyi Csoportjai a Fertő-Hanság Nemzeti Park támogatásával. A mintegy 60 résztvevő között a hazai szakemberek mellett, Szlovákia és Ausztria határ menti régióiban élő aktív madarászok is jelen voltak.

Csoportkép (Fotó: Mogyorósi Sándor)


A 15 elhangzott előadás közül egy-egy prezentáció szólt az ausztriai  túzokvédelmi munka eredményeiről,  illetve a bősi tározón fészkelő és átvonuló madárfajok állományairól. Az érdeklődők előadások és a poszterek segítségével ismerkedhettek meg a madártani kutatás és monitoring eredmények mellett a rákosi vipera, a lápi póc és a hód védelmének aktuális problémáival is. A prezentációk anyagából készült cikkek a Szélkiáltó nevű regionális folyóiratban látnak írott formában napvilágot.
Mogyorósi Sándor
MME Soproni Helyi Csoport

A fenti kis képen a kongresszus résztvevői láthatók
(Fotó: Mogyorósi Sándor)


Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...